Osmani: Ponašanje Srbije u vezi sa izborima na severu Kosova protivno sporzumima iz Brisela i Ohrida 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je rekla da je „kontinuirano i otvoreno“ zalaganje Srbije da ometa sprovođenje slobodnih izbora na severu Kosova protivno „duhu i slovu“ poslednjeg briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i plana iz Ohrida za njegovo sprovođenje.

Ona je na sastanku s predsednikom Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, Krešnikom Radonićijem, čestitala CIK-u zbog pripreme koja je omogućila proces glasanja na vanrednim izbrima u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Osmani je zahvalila i bezbednosnim institucijama Kosova zbog uspešnog profesionalnog rada u vezi s izborima, saopštio je njen kabinet.

Rekla je da su institucije Kosova omogućile građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, „u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, te da su „pokazale da kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija, ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Republici Kosovo“.

Zahvalila je i svim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos, kako je navela, nezakonitoj intervenciji Srbije i njenim kriminalnim strukturama koje su to želele da onemoguće.

„Usled ovih kriminalnih radnji, mnogi Srbi iz ovih opština (na severu Kosova) dobili su pretnje i ucene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način ne bi mogli da izraze političku volju da biraju lokalne predstavnike“, rekla je Osmani.

Najavila je da će institucije Kosova pojačati napore i stati uz sve građane u četiri opštine severa Kosova, da bi ih, kako je kazala, zaštitile od pretnji nelegalnih struktura.

„Institucije Kosova će koordinirati akcije sa strateškim saveznicima kako bi se zaustavile dalje destabilizujuće akcije Srbije, koje su takođe suprotne poslednjem briselskom sporazumu“, rekla je ona.

Dodala je da je Kosovo rešeno da s građanima tih opština radi na sve boljim uslovima života, više demokratije i blagostanja i to, kako je kazala, „u svakom naselju svake opštine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari