Osmani razgovarala sa komandantom KFOR-a o otvaranju mosta na Ibru 1foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa komandantom KFOR Ozkanom Ulutašom o otvaranja mosta na Ibru, tokom kojeg je ocenila da se zajedno sa saveznicima postiže „dugoročan i održiv uspeh“, te da je otvaranje mosta „u interesu svih građana“.“Otvaranje mosta kao čin normalizacije i integracije u interesu je svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Dugoročan i održiv uspeh se uvek postiže zajedno sa saveznicima“, napisala je Osmani na svom Fejsbuk nalogu.

Iako je otvaranje mosta na Ibru više puta najavljivano, ni premijer Kosova Aljbin Kurti ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju precizniji datum kada bi se to moglo dogoditi.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“, od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do revitalizacije pojedinih delova mosta.

Prošle nedelje je izvršena procena stabilnosti mosta i prema konačnim informacijama on ispunjava uslove za saobraćaj motornim vozilima.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta, a jedan takav sastanak je održan prošle nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju mosta na Ibru se protive predstavnici SAD, zemalja velike petorke, EU i KFOR koji zahtevaju da se o tome postigne dogovor u okviru dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari