Osmani: Rusija preko Srbije pokušava da destabilizuje ceo region 1foto EPA-EFE/Denis Balibouse / POOL EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je posle Samita Evropske političke zajednice u Londonu izjavila da Rusija koristi Srbiju kao satelita i preko nje pokušavaju da destabilizuju ne samo Kosovo, već i ceo region.

Ona je rekla da se za stolom sa ostalim liderima na Samitu razgovaralo o zaštiti demokratije i borbi protiv dezinformacija.

„I ovoga puta, kao i na drugim samitima, Kosovo je doprinelo ovim diskusijama. Bili smo za stolom sa mnogim drugim liderima gde smo razgovarali o zaštiti demokratije i borbi protiv dezinformacija“, rekla je ona u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

„Iako naša zemlja nikada nije dozvolila ruski uticaj ili druge zloćudne uticaje, međutim, sve dok se sused Srbija koristi kao satelit Rusije i sve dok i ona pripada mentalitetu prošlog veka, oni će nastaviti da pokušavaju da destabilizuju ne samo našu zemlju, već i ceo region, a preko toga i ceo evropski kontinent“, dodala je ona.

Vjosa Osmani je rekla da je u odvojenim sastancima sa liderima drugih država na marginama razgovarano i o tome kako dalje u procesu članstva u Savetu Evrope.

„Razgovarali smo i o tome kako da napredujemo u procesu članstva u Savetu Evrope. To je zapravo bilo među primarnim temama svih mojih razgovora sa evropskim liderima, ali i na svakom sastanku na kojem smo razgovarali kako da povećamo bilateralnu saradnju“, rekla je Vjosa Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari