Osmani: SAD nisu protiv otvaranja mosta na Ibru 1foto EPA-EFE/Denis Balibouse / POOL EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da joj ni na jednom od sastanaka koji je imala sa predstavnicima SAD nije rečeno da su oni protiv otvaranja mosta na Ibru, piše Ekonomija onlajn.

Ona je rekla da SAD podržavaju takvu odluku Vlade ali da otvaranje mosta treba obaviti u saradnji sa saveznicima u najpovoljnijem trenutku, prenosi portal Kosovo Online.

Zatražila je da plan implementacije bude zasnovan na procenama kosovskih institucija i njegovih saveznika, jer je istakla da „mir i bezbednost Kosova je zaštićena ne samo od strane institucija, već snažno i od strane SAD“.

„SAD nikada nisu na sastancima koje smo imali predsednici iznele stav protiv otvaranja mosta, već su jednostavno tražile saradnju. u određivanju najboljeg trenutka pogodnog sa aspekta bezbednosti i izgradnje zajedničkog plana za realizaciju otvaranja mosta, što je u interesu svih naših građana“, naglasila je Osmani prilikom posete opštini Vitija.

Osmani je rekla da Kosovo mora da obezbedi da most na severu bude otvoren na način koji ne izaziva sukobe sa saveznicima zemlje, niti pojačano prisustvo misije Natoa na Kosovu, Kfora.

„Most se mora otvoriti, ali moramo pobrinite se da kada se otvori uvek bude otvoren, a ne da kada se otvori podstakne mnogo veće prisustvo Natoa u njemu. Nemamo razloga da budemo u sukobu sa našim saveznicima“, izjavio je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari