Osmani: Spremni smo da razmotrimo mogućnost održavanja vanrednih izbora na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras u Moldaviji da su vlasti Kosova spremne da razmotre zahtev lidera Francuske i Nemačke za održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Pošto su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc izjavili da su danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi izbori na severu Kosova, uz učešće Srba, Osmani je rekla da im je kazala da zakonske procedure omogućavaju održavanje novih izbora.

„To se ne radi odmah, ali tu su zakonske procedure koje građanima omogućavaju da odluče da li žele izbore“, kazala je Osmani novinarima posle zajedničkog sastanka sa Makronom i Šolcom na samitu Evropske političke zajednice.

Osmani je na Tviteru napisala da je sa Makronom i Šolcom razgovarala o najnovijem razvoju događaja na Kosovu i „zajedničkim naporima za mir, sigurnost i stabilnost“.

Makron i Šolc su danas imali zajednički sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle tih sastanaka sa Vučićem i Osmani, Makron je novinarima rekao i da je dogovoreno da u narednim nedeljama bude doneta „jasna odluka“ u vezi sa situacijom na severu Kosova.

U blizini zgrada lokalnih samouprava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i danas su nastavljeni protesti Srba, četvrti dan zaredom. U sukobima građana sa vojnicima Kfora i pripadnicima kosovske policije u ponedeljak je povređeno više desetina osoba na obe strane.

Srbi protestima zahtevaju povlačenje kosovskih specijalaca i novih gradonačelnika Albanaca iz zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova. Oni osporavaju legitimitet novih gradonačelnika jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore 23. aprila, na koje izašlo 3,4 odsto upisanih birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari