Osmani: Srbija planira nove napade na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je danas medijima u Briselu, uoči Samita EU-Zapadni Balkan, da poseduje informacije o planovima Srbije za nove napade na Kosovu i naglasila važnost ozbiljnog shvatanja ovih upozorenja.

Osmani je najavila da će obavestiti evropske lidere o informacijama koje je Kosovo prikupilo sa svojim partnerima u vezi sa planovima Srbije i naglasila je potrebu preduzimanja preventivnih mera kako bi se sprečila destabilizacija regiona od eventualnih napada Srbije.

„Danas ću obavestiti sve evropske lidere o informacijama koje su naše bezbednosne institucije, u saradnji sa partnerima, prikupile u vezi sa tim. Ovo su upozorenja koja svi moramo shvatiti veoma ozbiljno i preduzeti preventivne korake kako bismo sprečili dalju destabilizaciju našeg regiona od strane Srbije“, naglasila je Osmani.

Predsednica Kosova istakla je da je trenutni period, u kojem se održava samit, težak za Evropu i svet uopšte zbog globalnih sukoba, ali da ovaj samit dokazuje važnost mira na Zapadnom Balkanu.

„Nažalost, Srbiju i dalje vode ljudi koji žele da vrate naš region u devedesete godine. Ne smemo dozvoliti da ovakva logika prevlada. Zato sarađujemo sa našim partnerima u EU kako bismo povećali bezbednost na Kosovu, posebno duž granice sa Srbijom. Takođe, insistiramo na ukidanju mera prema Kosovu. Ako ne preduzmemo konkretne akcije protiv Srbije zbog akta agresije koji se dogodio 24. septembra, Srbija može to shvatiti kao podsticaj“, upozorila je Osmani.

Ona je naglasila hitnost preduzimanja akcija kao odgovor na čin agresije i izrazila zabrinutost zbog nedostatka dosadašnjih akcija i dodala da se nečinjenje može tumačiti kao podsticaj za veće agresije Srbije.

„Kada govorim o merama, želim da bude jasno da ne govorim o kažnjavanju, već o prevenciji. Nažalost, istorija je pokazala da je to jedini jezik koji Srbija razume. Finansijske mere EU mogu biti efikasne, jer bi Vučić najbolje razumeo taj pristup“, dodala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari