Osmani: Tražimo međunarodne garancije za Zajedicu opština sa srpskom većinom (ZSO) 1foto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da Kosovo traži garancije međunarodnih partnera za sprovođenje obaveza koje proizilaze iz Ohridskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, fokusirajući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dodala da Kosovo ne beži od svojih obaveza, ali da postoje i obaveze Srbije.

„Ono na čemu mi kao Kosovo insistiramo nije da bežimo od svojih obaveza, već da postoji paralelna primena sporazuma postignutog u Briselu, poznatog kao Osnovni sporazum i Ohridski aneks, gde postoje obaveze za Kosovo, od kojih su neke bili teški ustupci. Međutim, postoje i jasne obaveze za Srbiju, koje, ako se preuzmu u celini, predstavljaju de fakto priznanje Kosova, što su jasno naglasili evropski lideri u svojoj izjavi od 26. oktobra“, rekla je ona za Glas Amerike (VOA).

Osmani je izjavila da Srbija ne može otvoreno da se izjašnjava i šalje pismo da se u potpunosti povlači i da neće primeniti sporazum.

„Ako Kosovo sprovede sve ove obaveze koje je primilo, potrebne su nam garancije za bezbednost, međunarodna podrška, članstvo u međunarodnim organizacijama, ne kao transakcija, već kao projekat koji će konačno zatvoriti ovu temu i doneti više bezbednosti u regionu“, kazala je kosovska predsednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari