Međunarodna naučna konferencija „Uvažavanje različitosti: Ljudska prava i izazovi pomirenja“ održaće se u petak i subotu, 29. i 30. aprila, u Sarajevu, u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS) sarajevskog Univerziteta. Regionalno najzanimljiviji događaj u okviru ove konferencije svakako će biti osnivanje Mreže organizacija civilnog društva zemalja članica Centralnoevropske inicijative.


Konferenciju će otvoriti prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad sa Univerziteta u Sarajevu, ambasador Italije u BiH Rejmondo de Kardona, v.d. šef Delegacije EU u BiH dr. Renco Davidi i glavni sekretar CEI mreže ambasador Gerhard Pfancelter. Glavni izlagača biće Leonidas Donskis iz Evropskog parlamenta i Zoran Pajić iz Kings koledža u Londonu.

Kako najavljuju organizatori, pored obeležavanja desetogodišnjice postojanja i uspešne realizacijeáEvropskog regionalnog magistarskog programa „Demokratija i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi“ (ERMA), cilj konferencije je promocija svesti o ljudskim pravima i pokretanje javnog dijaloga među predstavnicima akademskog društva, studentima ERMA programa i predstavnicima partnerskih univerziteta, predstavnicima Alumni asocijacije (ACIPS) i civilnog društva, posebno onih koji pripadaju CEI Mreži organizacija civilnog društva.

Na inicijativu mag. Mevlide Rovčanin iz Sarajeva, bivše studentkinje CIPS, biće osnovana Mrežaáorganizacija civilnog društva zemalja članica Centralnoevropske inicijative, koja okuplja više od 50 organizacija i udruženja iz srednje i jugoistočne Evrope. Mreža će biti usmerena ka sprovođenju zajedničkih programa i strategija za jačanje civilnog društva u ovim regionima.

ERMA program sufinansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za podršku magistarskih programa iz oblasti ljudskih prava i demokratizacije izvan EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari