Osnovni sud potvrdio optužnicu protiv Gervale zbog neprijavljivanja imovine 1Donika Gervala; Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu zbog neprijavljivanja imovine protiv ministarke spoljnih poslova i dijaspore i zamenice premijera, Donike Gervale. Ona se tereti za to da u svojstvu višeg javnog funkcionera, u obrascu za prijavu imovinskog stanja, 22. marta 2021. nije pravilno iznela zakonom propisane podatke.

„Zakletva za pravdu“ došla je u posed odluke donete 19. juna 2024. kojom je sud odbio kao neosnovane zahteve za protivljenje dokazima i odbacivanje optužnice koje je podnela Gervalina advokatica Saranda Kećekola (Keqekolla) Sadiku, prenosi KoSSev.

Kako bi sud imao jasniji uvid u ovaj krivični predmet, kao i zbog dužnosti da tačno i potpuno dokažu činjenice radi donošenja zakonite odluke, odlučio je da se krivični postupak pokrenut protiv Gervale nastavi u ostalim fazama postupka.

Što se tiče optužbe za netačno prijavljivanje imovine, na prvom ročištu 7. marta 2024. Gervala se izjasnila da je nevina. Tada je njena advokatica Kećekola-Sadiku podnela zahtev za odbacivanje optužnice.

Odbrana je tvrdila da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili osnovanu sumnju da je njen klijent počinio krivično delo koje joj se stavlja na teret, ističući da je optužnica nepotpuna i da nije u skladu sa zakonskim uslovima.

„…jer tužilaštvo nije iznelo ni jedan dokaz kojim je moralo da dokaže ‘osnovanu sumnju’ da je okrivljena bila podvrgnuta bilo kom obliku izvršenja krivičnog dela koje joj se stavlja na teret“, advokatica Kećekola-Sadiku je naglasila u svom zahtevu.

Međutim, takav zahtev odbrane je, prema oceni Osnovnog suda u Prištini, neosnovan i isti je odbijen.

Sud je utvrdio da je optužnica zasnovana na dokazima pribavljenim u skladu sa zakonskim odredbama i prema njemu, nema mesta odustajanju od optužnice, jer ne postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odgovornost, krivično delo nije zastarelo i ne postoje druge okolnosti koje sprečavaju krivično gonjenje.

Takođe, tvrdnje odbrane da nije dokazana umešanost okrivljene u krivičnom predmetu koji se protiv nje vodi, ovaj sud je ocenio neosnovanim jer se događaj koji je iznela odbrana ne može ispitati u ovoj fazi krivičnog postupka.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, koju je 31. januara 2023. godine sačinio tužilac Astrit Gaši (Gashi), Gervala se tereti da, u svojstvu visokog javnog funkcionera sa zakonskom obavezom da prijavi imovinu, u obrascu izjave o imovinskom stanju dana 22.03.2021. godine, nije uredno dostavila zakonom propisane podatake.

U optužnici se navodi da u ovom obrazcu nije prijavila nikakve prihode svog supruga Stefana Švarca, iako ga je prijavila kao supruga.

Dalje, u optužbi se navodi da Gervala nije u potpunosti prijavila katastarsku parcelu-poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu sa površinom od 3,964 m2 u ZK Dubovik-Dečane, prijavivši samo površinu od 2,000 m2.

Takođe, Gervala, prema optužbi, nije čak ni prijavila biznis „Alb Lingua UG“ registrovan u Bonu u Nemačkoj na svoje ime.

Zbog ovih radnji Gervala je optužena da je počinila krivično delo „neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, druge materijalne koristi ili finansijskih obaveza“, iz člana 430. stav 2. kosovskog krivičnog zakona.

Inače, Osnovno tužilaštvo u Prištini je 29. maja 2023. godine potvrdilo za „Zakletvu za pravdu” da je podiglo optužnicu protiv Gervale.

Nakon vesti o podizanju optužnice, ministarka Gervala je putem objave na Fejsbuku saopštila da se radi o pokušaju bacanja blata na predstavnike institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari