Osma runda pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje visokog predstavnika EU Ketrin Ešton posle 13 sati završila se nešto posle ponoći bez dogovora. Ivica Dačić, premijer Srbije, izjavio je da „ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština – policiji i pravosuđu“.


– Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora. Delegacija Srbije bila jedinstvena. Razgovori su bili teški i iscrpljujući. Ne po tonu, nego po onome što se dobija i gubi – rekao je Dačić novinarima.

Tači je potvrdio da dogovora nema i najavio još jedan sastanak u narednih nekoliko dana, dok je Eštonova izjavila da je ovo poslednji zvanični susret.

Ketrin Ešton je rekla da je na stolu puno predloga i da je „jaz između pregovaračkih strana uzan, ali dubok i da će joj oni za nekoliko dana, posle konsulatcija u svojim prestonicama, javiti šta su odlučili.

U dva kruga vođeni su pojedinčani i zajednički razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton, a posle druge pauze kasno noćas i nove konsulacije Eštonove sa prištinskim timom. Tokom jučerašnjeg dana u diplomatskim krugovima pominjana je mogućnost da se eventualni načelni dogovori postignuti juče javnosti saopšte tek posle devete runde, koja bi se održala do 15. aprila.

Jučerašnji maratonski pregovori više puta su zapadali u krizu, tvrde briselski izvori, koji su nezvanično spekulisali da je moguć kompromis koji bi bio neka varijanta „erdutskog rešenja“ – mirne reintegracije severa KiM u kosovski sistem, iako Zapad, navodno, nije naklonjen takvom rešenju.

Među diplomatama se nezvanično pričalo i da se Priština usaglasila s međunarodnim posrednicima da, koristeći „rupe“ u kosovskim zakonima, dozvoli Srbima policiju i sudstvo, ali pod uslovom da ih imenuje Vlada Kosova. Očekuvao se pristanak Beograda, iako su čak i u Briselu svesni da je ovakvo rešenje zapravo samo prihvatanje postojećeg stanja na terenu, a možda čak i „Ahtisari minus“.

Oba pregovaračka tima za osmu rundu bila su znatno pojačana. Uz Dačića su bili i potpredsednici Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, kao i šefovi srpske diplomatije i Kancelarije za KiM Ivan Mrkić i Aleksandar Vulin. Pored Tačija, Prištinu su predstavljali njegovi zamenici Hajredin Kuči i Slobodan Petrović, kao i koodinator prištinskog tima Bljerim Šalja.

U izveštajima agencija navodi se da je juče bilo „povišenih tonova“ na obe strane, što do sinoć nije umanjilo optimizam zapadnih diplomata i Tačijevog zamenika Kučija. Aleksandar Vulin je, kako prenose beogradski mediji, potvrdio da je da su „povišenim tonom“ razgovarali Vučić i Tači, posle čega je usledio prekid prvog „trilateralnog“ susreta, koji je u EU objašnjen „konsultacijama“. Vulin, koji je novinarima juče prenosio šta se događa „iza zatvorenih vrata“, izjavio je da je situacija za pregovaračkim stolom „mučna i zategnuta, ali da Srbije ne odustaje“.

Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton, rekla je uoči jučerašnjih pregovora da je „dijalog u ključnoj fazi“ i da „EU radi na tome da do dogovora dođe što pre“. Na pitanja novinara da li Eštonova ima papir s predlozima i da li će dve strane na kraju nešto morati da potpišu ili sve ostaje na usmenom dogovoru, Kocijančićeva je odgovorila da je „reč o pregovorima, gde se razgovara o konkretnim stvarima, a da je EU samo posrednik“. Ona tvrdi da su obe strane same odlučivale o sastavu delegacija.

– Poslednjih dana bilo je najava o mogućem načelnom dogovoru u osmoj rundi dijaloga, mada nije bilo jasno da li će ona trajati jedan, dva ili više dana. Niko ne očekuje detaljan dogovor o asocijaciji srpskih opština, niti da će, ako i bude nekog papira, to biti saopšteno javnosti. Detalji dogovori trebalo bi da se potpišu kasnije ili da se to pitanje na neki drugi način reguliše – izjavio je za Danas Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnika Koha ditore.

Bajrami ističe da je „premijerski“ dijalog u Briselu najnetransparentniji proces koji je video, jer „u njemu osim dvojice premijera ostali učesnici pregovora nemaju ideju o čemu se radi“. On smatra da zbog dužine pregovora o zajednici opština više nema „ni prostora ni vremena za dogovor o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“ do 16. aprila.

– Beograd je toliko spustio „crvene linije“ da nema razloga da Priština to ne prihvati, jer je u tome ne ograničavaju ni Ahtisarijev plan, ni kosovski zakoni i ustav. Problem je što obe strane politički zatežu iz istih razloga – boje se izbora kojima se previše „pretilo“. Srpska elita boluje da ne kaže punu istinu i manipuliše javnošću, a sada je jasno da ne može odmah da saopšti šta je dogovoreno s Prištinom bez političke pripreme Srba sa severa KiM – objašnjava za Danas politički analitičar Dušan Janjić, koji očekuje nastavak pregovora.

Janjić kaže da je Beograd kao „crvenu liniju“ trebalo da postavi zahtev da se o „o tranziciji na severu KiM ne pregovara bez tamošnjih Srba, bilo njihovih predstavnika u sadašnjim lokalnim samoupravama, bilo iz imenovanih privremenih opštinskih veća“. On smatra da „Beograd opasno zateže situaciju na severu pritiskajući međunarodnu zajednicu najavama o stvaranju skupštine severnog KiM“ i da „postoji opasnost da se stvari otrgnu beogradskoj kontroli“.

– Nadam se će naš pregovarački tim uspeti da se izbori za minimum nacionalnih i državnog interesa, poštovanje državne platforme i Rezolucije 1244 SB UN, jer među srpskim stanovništvom na KiM vlada opšta zabrinutost. Lično, voleo bih da se u Briselu ništa ne dogovori, jer Srbija ne može da dobro reši problem koji traje više od jednog veka pod takvim pritiscima, a da to bude na njeno i dobro srpskog naroda – izjavio je za Danas Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

Milović je potvrdio da će se danas u podne u Leposaviću održati zajednička sednica odbornika sve četiri srpske opštine na severu KiM na kojoj će se razgovarati o jučerašnjoj rundi. On očekuje da će odbornike o pregovorima u Briselu obavestiti neko do članova pregovaračkog tima ili predstavnici vladine Kancelarije za KiM. Milović objašnjava da je „na odbornicima da odluče šta će biti naredni koraci Srba sa severa, a da je na predsednicima skupština opština da o tome obaveste Beograd“.

– U slučaju postizanja sporazuma koji je mimo Ustava Srbije i srpskih interesa, krenuće se u proceduru za stvaranje skupštine severnog KiM. Odluka je na odbornicima, naše lokalne samouprave rade samostalno, u skladu sa Ustavom Srbije, ali bez ikakvog uticaja Beograda. Na kraju, i šef Kancelarije za KiM Vulin nedavno je tokom susreta sa ruskim ambasadorom izjavio da neće biti sporazuma ako ga ne prihvate Srbi sa severa – podseća Dragiša Milović.

Uoči jučerašnjih pregovora predstavnici državnog vrha Srbije saopštili su da je njihov minimum „pravosuđe i policija za Srbe na KiM, kao i da buduća vojska Kosova neće biti na teritoriji zajednice srpskih opština“. Tači je najavio da od izvršnih ovlašćenja za zajednicu opština nema ništa.

Dačić ide u Pariz

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sutra će posetiti Francusku. Kako je objavljeno na sajtu francuske vlade, Dačić i premijer Žan Mark Ero sastaće se u četvrtak, 4. aprila, u Parizu.

Vučić nudio ostavku

Premijer Dačić noćas je izjavio da je „delegacija Srbije tokom razgovora sve vreme bila jedinstvena, kao i da je u jednom trenutku prvi potpedsenik Vlade Aleksandar Vučić ponudio ostavku, koja je odbijena“.

ČEPURIN: Ključan SB UN

Zvečan, Beograd – Ambasador Ruske Fedracije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je sinoć da se problem Kosova mora rešavati kroz strukture UN i uz poštovanje „prirodnih i temeljnih interesa“ Srba u pokrajini. On je ukazao i da je Srbija „u nezgodnoj i nepovoljnoj situaciji“ i u pogledu „formata pregovora“ i sastava učesnika, kao i da rezultati takvog formata pregovora mogu biti loši. „Ključni igrač je Savet bezbednosti UN, dok je Rezolucija 1244 jedna od najznačajnijih stvari, koja nije izgubila svoju snagu“, poručio je Čepurin preko TV Most iz Zvečana.

Vašington: Kosovo odlučuje

Vašington – Stav SAD je da Kosovo treba da odluči „kako će uspostaviti autonomiju koju traže Srbi“ sa severa Kosova, izjavila je u juče portparol američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland. Nuland je na konferenciji za novinare rekla da je „uloga Srbije da jasno stavi do znanja građanima Srbije, etničkim Srbima na Kosovu da je vreme da se ta pitanja reše“. Ona kaže da su „paralelne strukture i druga pitanja normalizacje odnosa Beograda i Prištine su teme na kojima radi Ketrin Ešton“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari