Oštra diskusija Vučića i Tačija 1Foto: Valdrin Xhemaj Koca_Sulejmanovic/Epa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučićč izjavio je posle popodnevnog sastanka na
Brdu kod Kranja, na Samitu „Brdo – Brioni“ da je vodio jedan od dva najteža razgovora sa Hašimom Tačijem, i da je „uspeo da zaštiti Srbiju“.

„Ovo je nam je 65 – 66 susret, jedan od dva najteža razgovora koje smo imali. Ne pamtim tako oštru i tešku diskusiju I razmena argumenata, mislim da smo nedvosmisleno pokazali šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine u zagovaranju velike Albanije“, izjavio je Vučić.

On je rekao da su najpre iznete optužbe „da smo protiv Evrope jer ne priznajemo Kosovo i još bezbroj takvih besmislenih insinuacija“, i dodao da „im je veoma žeastoko odgovorio, i citirao sve što su oni govorili“.

„Oni su čak pokušali da kažu da je to izmišljotina Beograda, zamislite sve njihove izjave vezano za Makedoniju i veliku Albaniju. Makedonski predsednik Ivanov je u potpunosti podržao sve argumente koje sam izneo i bio vrlo oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i
Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj, ali smo u ovoj raspravi koristili istinu kao argument“, rekao je Vučić.

„Razgovarali smo otvoreno i znamo da ćemo morati još mnogo truda da uložimo da bi svi u Evropi i svetu razumeli ugao i poziciju Srbije. I danas sam im rekao da mi razumemo da Albanci smatraju da je Kosovo iz njihovog ugla nezavisna država, ali i da oni moraju da uđu u naše cipele, i da
razumenju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom. I da oko tioga nema nikakve saglasnosti“, rekao je Vučić.

On je istakao da je bilo i čak pomalo smešnih optužbi:

„Pričali su nam kakav je naš odnos prema civilnom društvu. Sve ono što slušamo od naših politilčkih protivnika u Beogradu. Na to se nasmejete i izgovorite sve što sam znao
od Ramuša Haradinaja do svih ostalih“.

Vučić je zaključio su prikazane velike razlike, da problem mora da se rešava dijalogom i da je „bolje da mi na ovakav način razgovaramo nego da se to preseli na teren“.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da je tražio da „konačno dobijemo nešto ohrabrujuće sa nivoa Evropske unije“:

„I Srbi i Makedonci čekaju kao u pretis loncu čekaju nešto dobro da dobiju kao rešenje. Svi ostali mogu koiko toliko da budu relaksirani. Mnogo pomoći i podrške dobijamo od Evropske unije“.

Vučić je ocenio da u regionu nema ljubavi.

„Ima potrebe da se razgovara, da se čuva mir i stabilnost, a to nije ljubav. Imamo dramatično različite interese. Dobro je da ih na takav način definišemo i tu nikakve ljubavi nema“, rekao je Vučić i zaključio da je „vreme da Srbija uđe u miran period“.

Upitan o tome šta mu je rekao Hašim Tači a šta on Tačiju, Vučić je odgovorio:

„Svašta je on izgovorio, i mnogo toga neistinitog. Pre svega ga je demantovao Ivanov. I ja sam svašta izgovorio. Nije bilo pitanje moje i njegovo već je bilo pitanje da zaštitim Srbiju, i budite uvereni da sam uspeo da uradim. To je bilo nešto što niste dosad slušali. Znate kad sa njima dođete na temu deokratiji i civilnog društva, onda vam je sve jasno, znate…bolje da prećutim“.

O pregovorima sa Prištinom, Vučić je rekao:

„Mi smo ispunili sve iz Briselskog sporazuma. Oni ništa nisu uradili o zajednici srpskih opština za četiri godine. Ne postoji niko da kaže da to nije tačno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari