Ovaj naš region nema pravih državnika, pa ni premijer Srbije Aleksandar Vučić to nije, zajednički je stav sagovornika Danasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su komentarisali izjavu srpske vicepremijerke Zorane Mihajlović da je Vučić „državnik, za razliku od ostalih u regionu“.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski za Danas kaže: „Ne znam je li gđa Mihajlović zaljubljena, ulizica ili naprosto ne zna o čemu govori, ali Aleksandar Vučić nije „pravi državnik“ iz barem tri razloga“.

„Prvi, Srbija nije „prava država“, jer da jest, znala bi barem gdje su joj granice. Drugi, došavši na funkciju g. Vučić nije označio nikakav bitni diskontinuitet s prethodnom – po općem mišljenju nezadovoljavajućom – političkom situacijom, ni unutar zemlje, niti u međunarodnim razmjerima. I treći, pored nedostatka ne samo rezultata, nego i pozitivnih trendova, „vladavinu“ Aleksandra Vučića karakterizira potpuna odsutnost koherentne ideologije (ili svjetonazora), sve što se iz njegovih istupa može ekstrahirati ponajprije liči na ne baš spretnu kompilaciju starih ideologija“, objašnjava Puhovski.

Naš sagovornik iz Zagreba dodaje da je činjenica da ni ostali „državnici“ u regionu u ovom pogledu ne stoje mnogo bolje, a „iako su bar neki ipak superiorni, ne mijenja mnogo na stvari u iole ozbiljnome kontekstu“.

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za BiH, za Danas navodi da bi kao stanovnik ovog regiona želeo da imamo državnike koje poštuju najpre njihovi građani, a zatim i ostale zemlje u Evropi i svetu.

„Međutim, mi imamo političare koji, svako na svoj način, vide sebe kao velike državnike. To se može porediti sa željom malih naroda da se veličaju, što je posledica velikih kompleksa. Svako može videti sebe i druge na način na koji želi, a izjavu potpredsednice Vlade Srbije vidim kao potrebu visokog stranačkog funkcionera za dodvoravanjem svom lideru koji je i premijer, iako to sa realnom slikom regiona nema nikakve veze“, kaže Šehić.

Vuk Bačarević, zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika BH Dani iz Sarajeva, za Danas kaže da u politici uvek postoji ono što se radi zvanično, ali da to nije sve. „Posetom Sarajevu premijer Srbije je pokazao državničku funkciju, a posle posete Andrićgradu videli smo da ima i neke druge agende. Ali sve je to u politici normalno“, kaže Bačarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari