Oštro saopštenje Kancelarije za KiM povodom još jednog hapšenja na Kosovu 1foto FoNet Milica Vučković

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je danas ocenila ;da je privođenje dvojice Srba koji su se suprotstavili skrnavljenju srpskih simbola „još jedan korak u agendi stvaranja etnički čistog Kosova“ kojem teži premijer Aljbin Kurti“.

U saopštenju podsećaju da je „Kurti danas naredio da se prvo ;prefarba srpska trobojka na mestu posvećenom stradanju braće Milić u Kosovskoj Mitrovici“, gde su Srbi juče mirno protestovali zbog namere da se otvori most na Ibru, a onda je kosovska policija „brutalno uhapsila dvojicu Srba koji su se suprotstavili skrnavljenju srpskih simbola“.

Privođenje političkih aktivista Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića „dokazuje da su Srbi u pravu kada su vise nego zabrinuti za svoju bezbednost i egzistenciju na Kosovu i Metohiji, posebno u svetlu namere otvaranja mosta na Ibru što se danas i pokazalo brutalnim privođenjem i odmazdom, upravo u blizini mosta“, navela je Kancelarija.

Kancelarija ukazuje da je isticanje simbola jednog naroda civilizacijska i demokratska tekovina koja je dozvoljena svuda u svetu, „samo nije u fašističkom provizorijumu koji stvara Aljbin Kurti naočigled međunarodne zajednice“.

„Samo se još predstavnici međunarodne zajednice prave da to ne vide i ne čuju, i okreću glavu od stradanja Srba, krijući se iza mlakih i zakasnelih saopštenja, umesto da na terenu sprovode zadatke koji su im delegirani, a to je zaštita Srba koji su svakodnevno ugroženi“, saopštila je Kancelarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari