Otadžbina: Svesrpski sabor marginalizovao KiM, poslužio da se prikrije izdaja 1Foto: Beta/Milan Obradović

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ocenio je da je takozvani Svesrpski sabor u organizaciji Aleksandra Vučića i Milorada Dodika potpuno marginalizovao pitanje Kosova i Metohije koje se pomenulo samo u jednoj uopštenoj formulaciji o Rezoluciji 1244 SB i poslužio za prikrivanje izdaje.

„Mnogi su očekivali da će sabor da raspravlja recimo o Francusko-nemačkom predlogu koji je u suštini fatalan za srpske nacionalne i državne interese jer je Aleksandar Vučić prihvatio kao predsednik Srbije da se odrekne južne srpske pokrajine. Prihvatio je separatističke registarske tablice, kao i lična dokumenta i isprave samoproglašene republike Kosovo. Vlast u Beogradu se bez borbe odrekla dinara koji je još 2000. godine odlukom UNMIK administracije priznat kao zvanična moneta. Aleksandar Vučić kaže da on to nije potpisao, ali po međunarodnom pravu ako predsednik jedne države ili predsednik vlade ili čak ministar spoljnih poslova usmeno prihvate jedan sporazum, on je u suštini validan“, naveli su u saopštenju.

Smatraju da Vučić to i sam zna ali da „ga ništa ne košta da obmanjuje sopstveni narod kako se on nije odrekao južne srpske pokrajine“.

Iz „Otadžbine“ smatraju da je baš to „fleksibilno ili bolje reći izdajničko delovanje“ predsednika kad je reč o Kosovu, izazvalo tolike pohvale američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, podršku vlasti za izbore i uticaj Hila na podele u opoziciji.

„U suštini ceo sabor je presipanje iz šupljeg u prazno i njegov jedni cilj je da maskira i zamagli izdaju KiM od strane predsednika Srbije“, ocenili su u saopštenju uz primedbu da je na Saboru bio prisutan i srpski patrijarh Porfirije, za čije vreme Srbija polako gubi južnu srpsku pokrajinu, a da crkva nad tom pojavom ostaje nema i više se ponaša kao filijala SNS nego kao ozbiljna duhovna organizacija srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari