Otvaranje mosta na Ibru ponovo podiglo tenzije: Da li je ovo uvod u Kurtijevu izbornu kampanju? 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici moglo bi biti u služni izborne kampanje na Kosovu, s obzirom na to da smo faktički već u jednom predizbornom raspoloženju, kaže za Danas Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije iz Severne Mitrovice.

Ova tema bila je najavljena za sednicu Skupštine opštine Severna Mitrovica u petak. Sa sednice je isključena javnost i mediji koji su iz znaka protesta odlučili da ne čekaju izjave po završetku sednice.

Skupština Severne Mitrovice je već jednom, u aprilu prošle godine, odlučila da most bude otvoren ali ta odluka nije bila sprovedena. Na to je tada reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je “okupacioni gaulajter, Albin Kurti, doneo odluku, posle samo nekoliko dana od onih sramnih izbora na severu, da otvori most koji je bio naša brana – ne bi li Albanci iz Južne Mitrovice preuzeli i severni deo”. Do objaviljivanja ovog teksta Vučić se nije oglasio.

Ovaj put sve je počelo izjavom zamenika komandira Kosovske policije za Sever, Veton Eljšani, koji u četvrtak rekao da će most na Ibru biti otvoren vrlo brzo, te da se sa nadređenima razgovara o tome kako to može da se uradi.

Na to je reagovala misija Euleks izjavom za Kosovo online da je ta tema deo dijaloga, kao i Srpska lista saopštenjem u kojem je, između ostalog navedeno da bi ti bio još jedna jednostani potez Prištine.

U petak se oglasio i Peter Stano, portparol EK s porukom da EU nije spremna za nove jednostrane poteze.

I zaista, posle ukidanja platnog prometa u dinarima, za šta se još traži rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim i upada kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice u četiri opštine na severu koje su zatim zatvorene, što je vrlo uznemirilo srpsko stanovništvo, otvaranje mosta bez dogovora za deo građana Severne Mitrovice ne bi bila dobra vest.

Pogotovo jer zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri kaže da će se to dogoditi ovog leta.

Šljuka podseća da u suštini, pitanje otvaranja mosta nije novost, jer je isto pitanje pokrenuto i prošle godine, nedugo nakon održavanja lokalnih izbora, odnosno, skupština se već izjasnila pozitivno na ovu temu.

– Međutim, tada nismo videli nikakvu konkretnu akciju u tom smeru. Naravno, jasno je da bi pitanje otvaranja mosta trebalo da se rešava u okviru dijaloga, uz saglasnost obeju strana, što je i sada napomenuto od strane EU, a što je predviđeno i prethodno postignutim sporazumima. Međutim, svakako da ne bi bio prvi put da se vlasti u Prištini odluče na unilateralno delovanje, te da zaobiđu dijalog i samostalno izmene stanje na terenu – objašnjava on.

Otvaranje mosta na Ibru ponovo podiglo tenzije: Da li je ovo uvod u Kurtijevu izbornu kampanju? 2
foto FoNet/Kossev

Kako dodaje, ponovno potenciranje ove teme moglo bi da se tumači i u svetlu drugih kontroverznih akcija i odluka donetih u prethodnom periodu, te kao uvertira za eventualne vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

– S obzirom na to da smo faktički već u jednom predizbornom raspoloženju, a na čelu Severne Mitrovice je gradonačelnik iz Kuritjeve stranke, nije nemoguće da su ovo koordinisani potezi u tom smeru i da će tako radikalna odluka zapravo i uslediti – smatra Šljuka.

Bivši predsednik skupštine Opštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac kaže za Kosovo onlajn da su prve informacije koje se mogu čuti kod građana, nakon najave otvaranja mosta na Ibru, bojazan i strah da će to dovesti do katastrofalnih posledica po Srbe na severu Kosova.

„Po prvim informacijama sa terena ljudi su uznemireni zbog tih najava. Građani ne bi imali ništa protiv kada bi situacija bila normalna, ali ako pre dve godine kada smo imali svoje predstavnike u Kosovskoj policiji i u opštinama nisu stvoreni uslovi za otvaranje mosta, sada tek ne postoje nikakvi uslovi za otvaranja mosta. Smatram da bi to dovelo do još većeg pritiska na srpski narod koji je svakako uplašen i mislim da je ovo još jedan oblik pritiska, slobodno mogu da kažem terora koji se sprovodi nad našim narodom na Kosovu i Metohiji“, rekao je Biševac.

Most preko Ibra od 1999. dieli Mitrovicu na južni deo u kojem većinom žive Albanci, i severni dio u kojem su većinom Srbi.

Prva barikada je postavljena 2011. od lokalnih Srba u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu. Potom je lokalno rukovodstvo počelo da gradi „zid“ sa severne stane mosta, da bi na kraju bio srušen.

Otvaranje glavnog mosta za saobraćaj predviđeno je Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u okviru takozvane „revitalizacije mosta“. Ovaj dogovor su Kosovo i Srbija postigli 2014. kako bi uklonili barikade i most osposobili.

Ipak, 2016. Priština i Beograd su se dogovorili o novom planu implementacije, sa ciljem da se razreše različita tumačenja prethodnih zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari