Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić s najbližim saradnicima već duže vreme razmatra mogućnost da se na proleće u isto vreme održe izbori na svim nivoima, uključujući predsedničke, a konačna odluka se može očekivati u narednih nedelju dana, rečeno je Danasu u DS povodom izjave šefa vojvođanskih demokrata Dušana Elezovića da bi izbori za predsednika Republike, čije se održavanje očekivalo krajem godine, mogli biti raspisani ovog marta, skupa s parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim.


Prema saznanjima našeg lista, Elezovićeva izjava novosadskom listu Dnevnik izazvala je ozbiljno nezadovoljstvo u najužem vrhu demokrata. „Istrčao se“, „šta mu je to trebalo“, „otkud mu pa to“, „podigao je lestvicu ili da bi dao sebi na važnosti ili iz zle namere“, neki su od komentara koje smo nezvanično dobili iz DS.

„Mogućnost da najkasnije do 13. marta budu raspisani i predsednički izbori postoji, ali Tadić odluku nije doneo, niti je iko od nas ovlašćen da je najavljuje ili prognozira. U obzir će biti uzeti mnogi aspekti, od političkih i ekonomskih do pravnih, poput toga da li bi morao da podnese ostavku ili bi ostao na funkciji. To se ne radi na brzinu. Konsultacije traju već mesecima, a rasplet se može očekivati uskoro“, kazali su Danasovi sagovornici iz DS. S druge strane, Dušan Elezović je ocenio da predsednički izbori, i ako bi bili raspisani ovog meseca, „ne bi bili vanredni, jer se oni svakako moraju održati do kraja ove godine“.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da u ovom momentu nema informaciju kada će biti raspisani izbori za predsednika Republike. „Predsednik Skupštine Srbije raspisuje predsedničke izbore i, kada dođe trenutak za to, javnost će biti obaveštena. U ovom trenutku nemam nikakve informacije o pozitivnom ili negativnom odgovoru na vaše pitanje“, rekla je Đukić Dejanović novinarima u parlamentu, na pitanje da li će predsednički izbori biti raspisani zajedno s parlamentarnim i lokalnim.

Miodrag Radojević, saradnik Instituta za političke studije, navodi za Danas da bi objedinjavanje izbora bilo dobro za Srbiju i njene građane.

„Bio bi ušteđen deo finansijskih sredstava, iako nas Skupština ubeđuje da ti iznosi nisu visoki. Građani ne bi dva puta tokom iste godine izlazili na birališta. Izlaznost birača bila bi verovatno veća nego da su izbori odvojeni“, navodi Radojević pozitivne aspekte.

Takođe, kako ocenjuje, izborna kampanja bi bila izrazito personalizovana, odnosno bila bi više bazirana na ličnostima, a ne na političkim programima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari