Očekujemo realan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN u junu, koji neće blokirati put Srbije ka Evropskoj uniji. To očekivanje temeljimo na činjenici da imamo plodnu i dobru saradnju s Haškim tribunalom, kada je u pitanju dostupnost arhiva i oslobađanje svedoka čuvanja državne i službene tajne.

Tu nikakvih problema nema. Takođe, to temeljimo i na svemu što operativno radimo u potrazi za haškim beguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Očekujemo da će to biti sadržano i u Bramercovom izveštaju – kaže za Danas Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, pred današnju posetu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu.

Očekujete li nove političke pritiske zbog toga što Mladići Hadžićjoš nisu u Hagu?

– Ne znam kakve sve pritiske nismo trpeli proteklih godina. Činjenica je da su ova dvojica još na slobodi. I bez tih pritisaka mi znamo koje su naše obaveze, kao i da će naše evropske integracije uticati, uključujući dobijanje statusa kandidata za EU, opet biti uslovljene što bržim izručenjem Mladića i Hadžića. Ta obaveza neće prestati, s pritiscima ili bez njih. Mi ovu priču moramo da završimo.

O čemu ćete danas razgovarati s tužiocem Bramercom?

– Razgovaraćemo o radu Nacionalnog saveta. Mislim da ćemo razgovarati o takozvanim lakšim temama – od 1.596 zahteva Tribunala ostala su samo tri koja su u rešavanju. To je više nego impozantno. Očekujem da to bude sadržano i u Bramercovom izveštaju i da će konstatovati da postoji saradnja u ovom domenu. Mislim da ćemo razgovarati i o tome kako ide potraga za beguncima.

Ima li nekih novih informacija o Mladiću i Hadžiću koje bi mogle da budu predstavljene Bramercu?

– Sve što ima novo o potrazi za Mladićem i Hadžićem od njegovog poslednjeg boravka u februaru predstavićemo, iako postoji dnevna komunikacija s Tužilaštvom Tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari