"Ova vlast krši zakon brže, jače i bolje no ijedna pre" 1

Koleginica Ljiljana Benać Šantić i ja smo učestvovale u mnogim izbornim procesima od uvođenja višestranačja u Srbiji, i uvek smo imali problema sa vladajućom strankom kada se organizuju izbori, ali ovi sada krše zakon brže, jače i bolje nego ijedni pre.

To je rekla danas na konferenciji za novinare Vesna Rakić Vodinelić, predsednica pravnog tima Izbornog štaba Saše Jankovića i članica Republičke izborne komije ispred grupe građana „Za Srbiju bez straha“.

Povod za obraćanje bila je odluka RIK da odbije zahtev predstavnica grupe građana „Za Srbiju bez straha“ da se Narodnoj Skupštini Republike Srbije uputi inicijativa za izmenu sastava RIK.

– Na osnovu zakona, nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine predstavnika ni u jednom telu za sprovođenje izbora. Od 17 članova RIK, čak njih 12  su predstavnici koalicije koja je kandidovala  Aleksandra Vučića, čime je prevaziđena čak i dvotrećinska većina, istakla je Vesna Rakić Vodinelić.

Članovi RIK su glasanjem odbili predlog da se ovo pitanje uopšte uvrsti u redovan dnevni red, pa je ovo pitanje razmatrano pod tačkom razno. Kako je rekla Ljiljana Benać Šantić, predsednik RIK je dao objašnjenje da se pod tačkom razno ne donose odluke. Ipak, pod tom istom tačkom razno, kako ona kaže, doneta je odluka da se CESIDu prizna pravo posmatrača.

– Više je nego očigledno da se ovde radi o teškom ogrešenju o Zakon, što bi moglo voditi raspuštanju RIK i dovesti u pitanje legitimitet izbora. Sama činjenica da RIK radi u nezakonitom sastavu, izaziva sumnju da postoje namere da izborni proces ne bude regularan, zaključila je Vesna Rakić Vodinelić

Prema njenim rečima, predstavnici „Za Srbiju bez straha“, koristiće sve mogućnosti koje pruža pravni sistem Republike Srbije, uz napomenu da tu mogućnost mogu da iskoriste i predstavnici RIKa iz redova koalicije okupljene oko Aleksandra Vučića.

– Pitala sam kolege u RIK, koji su mahom bili moji studenti, da li odbijanje da se ovo pitanje stavi na dnevni red znači da ni oni neće koristiti član 29. Stav 4 Zakona o izboru narodnih poslanika u slučaju da Aleksandar Vučić izgubi na izborima.

Naime, utvrđivanje da je neki državni organ koji je sprovodio izborne radnje, nije bio u zakonitom sastavu, vodi ka poništenju izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari