Ovakav RTS ne može više da se finansira iz TV takse: Marinika Tepić najavila da će Skupštini predati zakon za ukidanje pretplate za RTS 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanica Stranke slobode i pravde najavila je da će u Skupštini Srbije predati Zakon za ukidanje takse za javni medijski servis – RTS.

„RTS je sada baš prekardašio sa upumpavanjem miliona u Informer, Alo. Ovakav RTS ne može više da se finansira iz TV takse/pretplate preko računa za struju. Još mu Vučić doliva i iz budžeta. Dakle 2x ga plaćamo! Zato ćemo predati zakon za ukidanje TV takse. Pa neka RTS plaća tabloide od para koje sam zaradi“, napisala je Marinika Tepić na društvenoj mreži Iks.

Marinika Tepić navela je ranije da je Radio-televizija Srbije za reklamiranje svog programa u pojedinim štampanim i onlajn medijima u prethodnih 20 meseci platila gotovo milion evra.

„Ljudi, pa ovo nema nigde na svetu – da javni servis RTS plaća tabloidima da ga reklamiraju. Pre nekoliko dana je upumpao 250.000 evra u Informer, Alo, Kurir… I pre toga 300.000 evra. I još 350.000 evra“, napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks.

Tepić ističe da RTS nakon toga „kuka da nema para i diže pretplatu“, a da je upumpao skoro milion evra u Vučićeve tabloide u poslednjih dvadesetak meseci.

Članica komisije za žalbe Saveta za štampu i teoretičarka medija Ana Martinoli navela je da je RTS novac za oglašavanje dodelio ne na osnovu javnih nabavki, nego direktinim dogovorom.

„To već na samom početku može negde da otvori prostor da pitamo zašto baš ovi izdavači, odnosno zašto baš ovi mediji dobijaju novac javnog servisa. Mislim da ovaj slučaj sa RTS-om u stvari ukazuje na jedan širi problem tržišta, a to je da nama kriterijuma, a tamo gde čak i postoje često nisu do kraja ispoštovani“, objašnjava Martinoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari