Ove godine više od 3.000 građana Kosova zatražilo azil u EU 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Građani Albanije i Kosova prednjače u odnosu na druge zemlje regiona Balkana po broju zahteva za azil Evropskoj uniji, u prvoj polovini ove godine, prenosi Reporteri.

U najnovijem izveštaju Evropske agencije za azil (EUAA) navodi se da su građani Albanije od januara do juna ove godine prvi put podneli 3.778 zahteva za azil u nekoj zemlji Evropske unije.

Najviše zahteva za azil građana Albanije registrovano je u Italiji, Grčkoj i Francuskoj.

Čak je i broj zahteva za azil građana Kosova u EU bio visok, a iznosio je u prvoj polovini ove godine 3.375.

Ostale zemlje regiona imaju manji broj zahteva svojih državljana podnetih po prvi put za azil u nekoj zemlji Evropske unije u prvih šest meseci ove godine.

Prema izveštaju EUAA, građani Severne Makedonije podneli su 1.872 zahteva za azil, Srbije 1.660 zahteva, Bosne i Hercegovine 750 zahteva i Crne Gore 182 zahteva.

Prema podacima koje je ranije objavila Evropska agencija za azil, oko 2.700 zahteva građana Albanije prikupljenih tokom prošle godine čeka na ispitivanje, dok je stopa priznavanja azila za albanske državljane veoma niska, ne prelazi 3 odsto od ukupnog broja.

U međuvremenu, prema nedavno objavljenom izveštaju Evropske agencije za statistiku EUROSTAT, građani Albanije takođe čine najveći broj kada je reč o boravišnim dozvolama dobijenim u nekoj zemlji Evropske unije tokom 2023. godine iz regiona Balkana.

Prema podacima EUROSTAT-a, 74.938 građana Albanije je prvi put dobilo boravišnu dozvolu u nekoj zemlji Evropske unije 2023. godine, dok je 45.568 građana Kosova dobilo boravišnu dozvolu.

Oko 41.760 Albanaca je dobilo boravišnu dozvolu iz porodičnih razloga, 13.144 iz drugih neutvrđenih razloga, a 2.450 iz obrazovnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari