U skladu s dogovorom postignutim u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, Asocijacija evropskih univerziteta (EUA) overila je juče prve diplome s Kosova, njih ukupno 73, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Ovaj događaj pozdravio je i posrednik u briselskom dijalogu Robert Kuper, koji je rekao da se time omogućava mladim ljudima da koriste svoje univerzitetske diplome da bi nastavili studije ili potražili posao u Srbiji, ili bilo gde drugo u Evropi. „Time se unapređuje život građana, dok se Srbija približava evropskim normama“, rekao je Kuper i dodao da su time ispunjena i dva cilja od mnogih zbog kojih je dijalog uspostavljen, „iako na skroman način“.

U saopštenju Delegacije EU se navodi da je overu obavio komitet akademskih stručnjaka koji je osnovala EUA i koji su verifikovali da su univerzitetske diplome ispravno izdate od strane ovlašćenih institucija i u skladu s evropskom praksom.

Te overene diplome će biti tretirane u Srbiji na isti način kao i druge diplome izdate van Srbije, navode iz Delegacije EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari