Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, za Danas kaže da izveštaj glavnog tužioca Savetu bezbednosti UN u velikoj meri odražava nivo saradnje Srbije u ovom trenutku, kao i da je tvrdnja da su haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić nadohvat ruke srpskim vlastima nesrećna formulacija, jer se sa sigurnošću ne može reći ni da jesu, ali ni da nisu u Srbiji.

U izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca tvrdi se da su Mladić i Hadžić nadohvat ruke srpskim vlastima. Da li je to tačno?

U izveštaju stoji da Tužilaštvo Tribunala veruje da su oba begunca nadohvat srpskim vlastima. Mislim da je upotrebljena nesrećna formulacija koja se ponavljala u ranijim izveštajima Tužilaštva Tribunala, a u prethodnom izveštaju iz decembra 2008. je izostavljena. Mi ne tvrdimo da Mladić i Hadžić nisu u Srbiji, ali se sa sigurnošću ne može reći ni da jesu u Srbiji. Ono što tvrdimo jeste da vlasti u ovom trenutku ne znaju gde se oni nalaze, ali i da se sve radi na njihovom otkrivanju. Da se ozbiljno traga za beguncima stoji eksplicitno i u Bramercovom izveštaju. Niko više ne sumnja da bi Srbija na isti način postupila sa preostalom dvojicom begunaca ako budu locirani u Srbiji, kao što je postupila i sa svim ostalim beguncima koji se sada nalaze u Hagu.

Kako ocenjujete najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala o saradnji Srbije?

Mislim da novi Bramercov izveštaj u najvećoj meri odražava nivo saradnje Srbije sa Tribunalom u ovom trenutku. U izveštaju se navodi da smo ostvarili dodatni napredak u saradnji, da je saradnja pogotovo dobra u oblasti dostavljanja dokumenata i pristupu arhivama. Odato je priznanje službama bezbednosti za napore koji se čine da se preostala dvojica okrivljenih što pre nađu u Hagu. S druge strane, imamo i manje zamerke na ovaj izveštaj. Naime, iz formulacije da Tužilaštvo veruje da su begunci nadohvat srpskim vlastima mogli bi se izvući pogrešni zaključci. Takođe, ne delimo mišljenje tužioca Bramerca da izjave naših zvaničnika mogu na bilo koji način ugroziti integritet Tribunala. Osim navedenog, izveštaj je jasan i pozitivan, i potvrđuje da je saradnja Srbije sa Tribunalom na veoma visokom nivou.

Da li će ovaj izveštaj imati bilo kakve posledice na dalju saradnju Srbije sa Tribunalom?

Ne vidim da bi ovaj izveštaj mogao imati posledice na saradnju. Srbija će nastaviti da sarađuje sa Tribunalom i da ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Rade Bulatović bez komentara

Rade Bulatović, bivši direktor BIA nije želeo za Danas da komentariše najnoviji izveštaj Serža Bramerca. Na pitanje našeg lista kako tumači tvrdnju Tužilaštva u Hagu da se „tokom prethodnog rukovodstva na čelu službe bezbednosti, nije delovalo na osnovu najbitnijih informacija koje su mogle voditi hapšenju begunaca“ Bulatović je rekao da on već godinu dana nije na čelu BIA i ponovio da ne želi da komentariše izveštaj koji nije ni video.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari