Pacoli: Niko ne može da ometa puno i ravnopravno učešće Kosova 1Foto: wikipedia

Niko ne može da dovede u pitanje i da ometa puno i ravnopravno učešće Kosova na samitu u EU-Zapadni Balkan u Sofiji – poručio je šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli.

Kossev prenosi, da se Pacoli oglаsio, kako kaže – u susret ovom samitu, koji se održava 17. maja u Bugarskoj.

„Ovaj sastanak bi trebalo posmatrati kao priliku za davanje novih energija između EU i šest zemalja zapadnog Balkana: od jačanja infrastrukture, digitalnosti, međuljudskih veza, do bliže saradnje u borbi za zajedničke izazove kao što su sigurnost, migracija, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi. Istorija je pokazala da se saradnjom i integracijom u Evropu, razvija ekonomija, a blagostanje građana je poboljšano. Ovaj model ostaje nezamenljiv,“ poručio je Pacoli, navodi Kossev.

Pacoli se prethodno oglasio i reagujući na komentar svog srpskog kolege, Ivice Dačića – da „kada bismo otvoreno razgovarali o podeli Kosova bez mentora, Priština bi pošla od svojih interesa i prihvatila taj predlog“.

„Kosovo nije nikada i nikada neće razgovarati sa Srbijom o bilo kakvoj teritorijalnoj razmeni ili podeli koja u glavama političara u Beogradu od 90-tih. Dođite za sto i razgovarajte o pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa i uzajamno priznavanje,“ naveo je Pacoli.

Prethodno su tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo „tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim“.

Zbog toga je, kako je RSE izvestio, doveden u pitanje uspeh ovog samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari