Pacoli omogućuje Haradinaju da formira vladu 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ/EPA

Alijansa za novo Kosovo, koju predvodi Bedžet Pacoli, potpisala je sporazum o saradnji sa koalicijom PAN, okupljenoj oko Ramuša Haradinaja, što će omogućiti Haradinaju da nakon dvomesečne političke neizvesnosti formira novi saziv kosovske vlade.

Pacoli je prethodno raskinuo saradnju sa Demokratskim sazivom Kosova, koji predvodi dosadašnji premijer Isa Mustafa. „Isa Mustafa je najiskreniji premijer koga je Kosovo ikada imalo. Puno smo radili sa njim i ispunili smo sve obaveze… Od danas, naši putevi su razdvojeni“, poručio je Pacoli.

Prištinski mediji tvrde da je Srpskoj listi „splasnuo entuzijazam“ zbog dogovora Pacolija i Haradinaja, te da u kosovskom parlamentu neće glasati za izbor Haradinaja za predsednika Vlade. Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić nije želeo da za Radio KiM komentariše takve navode, ističući da je „dobro što su stvari počele da se kreću ka formiranju institucija“. On je naglasio da je ta lista otvorena za pregovore, napominjući da će se predstavnici Srpske, pre bilo kakvih dogovora, „kao i do sada konsultovati sa Vladom Srbije i predsednikom republike Aleksandrom Vučićem“.

Kako prenosi RTK2, Pacolijevoj stranci će prema koalicionom dogovoru sa takozvanom „ratnom koalicijom“, pripasti mesto prvog potpredsednika kosovske vlade, pet ministarstava – spoljnih poslova, policije, životne sredine, poljoprivrede i ekonomskog razvoja, a iz njenih redova biće i sedam zamenika ministara. Za sada nije poznato da li će i Pacoli biti ministar.

Novinar i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta Petar Miletić komentariše za Danas povodom novouspostavljenog saziva Pacoli-Haradinaj da je „očigledno Pacoli dobio ponudu koja se ne odbija“.

– Pacoli je dobio važna ministarstva, i po broju i po uticaju, posebno ako se ima u vidu da njegova stranka ima samo četiri poslanika. Deo odgovornosti snosi i Isa Mustafa jer nije pokazao dobru volju za formiranjem vlade sa Samoopredeljenjem. Ostaje da se vidi kako će ispregovarati Srpska lista i da li će im važniji biti broj ministarstava ili teme važne za kosovske Srbe. U svakom slučaju, ovo će biti slaba vlada i ne predviđa joj dug vek a ni posebne rezultate jer će imati žestoku opoziciju, smatra Miletić.

Prištinski mediji spekulišu da bi novi saziv kosovskog parlamenta mogao da bude formiran već sutra i da se očekuje da Kadri Veselji bude ponovo izabran za predsednika skupštine. Za razliku od prethodnih šest sednica, očekuje se da ovoga puta parlament konačno bude konstituisan. Osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ocenio je na svom Fejsbuk nalogu da su „konstituisanje Skupštine Kosova i formiranje nove vlade ostali u rukama Aleksandra Vučića“.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično ocenjuju da formiranje nove kosovske vlade, pod rukovodstvom koalicije PAN, predstavlja preduslov za nastavak Briselskog dijaloga Beograda i Prištine. „Pregovori o rešavanju kosovskog pitanja bili bi nastavljeni i u slučaju da je Samoopredeljenju pošlo za rukom da sakupi većinu za formiranje vlade, ali se smatra da bi takav scenario nepovoljno uticao na dinamiku briselskog dijaloga. Budući da je sada izvesno da će stožer izvršne vlasti predstavljati Haradinajeva koalicija, očekuje se da novi saziv kosovskog parlamenta uskoro da zeleno svetlo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da pregovora u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što bi predstavljalo novinu, u odnosu na dosadašnje političke razgovore na premijerskom nivou“, ističu naši sagovornici.

„Finansijer nezavisnosti“

Milijarder i političar Bedžet Pacoli slovi za jednog od „finansijera kosovske nezavisnosti“. Kako je sam priznaje, „aktivno je radio“ na tome da različite države priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, a prištinski mediji tvrde da u takvim nastojanjima nikada nije štedeo novac. Pre šest godina uspeo je da postane i kosovski predsednik, ali se na toj funkciji zadržao svega mesec dana, budući da je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta o njegovom imenovanju neustavna. Pacoli je poznat i po braku sa italijanskom pevačicom albanskog porekla Anom Oksom, a trenutno je oženjen Ruskinjom Marijom. Poznavaoci prilika na Kosovu tvrde da on može da razgovara sa svima – Beogradom, Vašingtonom, Moskvom…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari