Pacoli: Potreban mirovni sporazum sa Srbijom 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Ministar inostranih poslova Srbije Kosova Bedžet Pacoli izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je mirovni sporazum sa Srbijom veoma potreban i da veruje da će mir sa Srbijom doprineti recipročnom priznanju.

Mlade generacije, jedan veliki broj ljudi u Srbiji i na Kosovu koji su se rodili posle konflikta ne žele da naslede teret prošlosti. Zbog njih, zbog građana i mira u regionu, moramo da stavimo na raspolaganje svaki mehanizam koji će doprineti dijalogu, rekao je Pacoli.

Pacoli je naveo da su mnoge stalne članice u Savetu bezbednosti potencirale da ukoliko Srbija ne ometa Kosovo, onda ni oni nemaju razloga da ometaju Kosovo.

Svaki sporazum ima svoje pozitivne i negativne strane i ne postoji sporazum oko kojeg je jedna strana pobednik, a druga gubitnik. Ili su obe pobednici, ili obe gubitnici, dodao je on.

Znam da je teško za bilo koga ko vodi dijalog da razgovara o pitanjima koje dodiruju suverenitet ili teritoriju Kosova, rekao je Pacoli i dodao da o svemu može da se razgovara, ali kada su teritorija i suverenitet Kosova u pitanju, u to niko nema pravo da se meša.

Pacoli je rekao da Srbija ulaže sve napore da spreči članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima, ali da Kosovo do sada nije primilo nijednu verbalnu notu o povlačenju priznanja neke države.

Države koje su priznale Kosovo, priznale su je uz verbalnu notu koja je dostavljena institucijama Kosova i to je otvorilo poglavlje dobrih odnosa Kosova sa određenim državama. Ukoliko se nešto promeni u tom pogledu, ista država treba da uputi verbalnu notu Kosovu o tome i da saopšti da više ne priznaje Kosovo, da je promenila stav, iako tako nešto nije diplomatski, smatra Pacoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari