Pacoli u Aziji traži više priznanja za Kosovo 1Foto: wikipedia

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli je počeo diplomatsku turneju u Aziji, sa ciljem da poveća međunarodno priznanje Kosova, piše RTK.

Kako je saopšteno iz Pacolijeve kancelarije on će učestvovati na Savetu Ministara inostranih poslova organizacije islamske saradnje, OIC, koja će se održati 5. i 6. maja u Bangladešu.

OIC koja je osnovana 1969. godine, sebe naziva „kolektivni glas muslimanskog sveta“ i uključuje 57 zemalja sa uglavnom islamskom populacijom, navodi RTK.

Do sada, 36 od 57 zemalja članica OIC su priznale nezavisnost Kosova.

„Učešće na konferenciji Saveta ministara spoljnih poslova za islamsku saradnju i zvanične posete u drugim zemljama ovog kontinenta imaju poseban značaj“, rekao je za BIRN jedan od Pacolijevih savetnika Jetljir Zuberaj.

Prema podacima Ministarstva, Pacoli će se sastati sa nekoliko ministara inostranih poslova zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„OIC ima 57 država članica i pored podrške koje ove zemlje imaju za našu zemlju, mnoge od njih još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova“, rekao je Zuberaj.

„Za ostale države te organizacije koje ne priznaju Kosovo, ne vidim nikakve prepreke za nastavak na putu ka priznanju de-fakto Kosova“, dodao je on, stoji na RTK.

Pre nego što je otputovao u Aziju, Pacoli je posetio Rim, gde se sastao sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Angelinom Alfanom.

„Italija će nam pomoći da nas priznaju i mnogi drugi, za liberalizaciju viza i članstvo u raznim međunarodnim organizacijama“, napisao je Pacoli na svom Fejsbuk nalogu u sredu posle sastanka sa Alfanom.

U martu Pacoli je izjavio za Radio Slobodna Evropa da on radi širom sveta, na svim kontinentima, da obezbedi više priznanja za Kosovo.

„Ne mogu da kažem da će se priznanje velikih država desiti u roku od jednog ili dva meseca, ali to je cilj koji bi trebalo da se ispuni ove godine“, rekao je Pacoli.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova 116 zemalja priznalo je Kosovo kao nezavisnu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari