Bilateralni odnosi između Srbije i Slovenije su u usponu, ocenili su juče premijeri dve zemlje Mirko Cvetković i Borut Pahor.


Predsednik Vlade Srbije, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta održanog „u četiri oka“, zahvalio se za podršku koju Slovenija pruža Beogradu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Cvetković je naglasio da je Slovenija jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i dodao da je i izvoz Srbije u tu zemlju počeo da beleži rast.

Upitan da prokomentariše ideju predsednika Srbije Borisa Tadića da bi diplomate Srbije i Slovenije u takozvanim trećim zemljama mogle da dele diplomatsko-konzularna predstavništva, Borut Pahor je odgovorio da „Slovenija za to ne vidi potrebu“. Prema njegovim rečima, zvanična Ljubljana želi da smanji diplomatski aparat, „a ako bi se ukazala potreba, onda bi neke diplomatske aktivnosti vodila sa svojim saveznicima unutar EU“.

Pahor je rekao da se na sastanku razgovaralo i o pitanju sukcesije, i da je, s tim u vezi, postignut dogovor da ambasada bivše SFRJ u Rimu od jeseni 2011. pređe u slovenačko vlasništvo. „Slovenija je do sada tražila da se to reši do sredine 2011, srpska strana do kraja godine. Postigli smo dogovor da to bude do jeseni, kao kompromis“, rekao je on.

Nakon razgovora u Beogradu, premijeri Pahor i Cvetković otvorili su fabriku Metal-cinkara u industrijskoj zoni u Inđiji. Predsednik srpske vlade je, na ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 500 zvanica iz dveju zemalja, istakao da je slovenački koncern „Maksim“ u cinkaru uložio 21 milion evra i da će zaposliti 50 radnika.

Potom, u kasnijim popodnevnim satima, premijeri su u beogradskoj Dositejevoj ulici otvorili nove prostorije Ambasade Slovenije. Ambasador Franc But kazao je tom prilikom da će ova ambasada i dalje unapređivati ekonomsku, sportsku i kulturnu saradnju dveju država i biti „most prijateljstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari