Pahor za napredak u dijalogu, Kurti za podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da je njegova zemlja zainteresovana da vidi napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

On je, tokom sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, izrazio interesovanje da sazna više o napretku pregovora i dodao da se uprkos teškoćama, razgovori moraju nastaviti.

Kurti je od Slovenije tražio podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

Kurti je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocenio ulogu Slovenije u procesu dijaloga kao veoma važnu i zatražio njenu podršku „da se elaborira značaj promišljanja Srbije o pričinjenoj šteti, razaranjima u ratu i zločinima na Kosovu“.

To je, prema njegovim rečima, preduslov za ozbiljne razgovore i normalizaciju odnosa i međusobnog priznanja između dve zemlje.

Sagovornici su iskazali opredeljenje za produbljivanje saradnje i jačanje partnerstva Slovenije i Kosova.

„Slovenija je naš dragoceni partner jer delimo isti interes za mir i stabilnost u regionu i šire“, rekao je Kurti, izrazivši zahvalnost za doprinos Slovenije misiji NATO-a na Kosovu i dodao da se raduje unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane i bezbednosti.

Pahor poručio da se dogovoreno mora poštovati, Osmani zatražila liberalizaciju viza

Predsednik Slovenije Borut Pahor, nakon susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, poručio je danas u Prištini da dve strane treba da poštuju i primene ono što je već dogovoreno i potpisano tokom dijaloga Kosova i Srbije.

Kazao je da podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, ali je dodao da ta ideja nije naišla na odobravanje svih iz Evropske unije (EU), kao i da ona ne može biti alternativa proširivanju EU na region zapadnog Balkana.

On se založio za brzo učlanjenje regiona u EU i kazao da se, ukoliko do toga dođe, u regionu ne bi više govorilo o promeni granica i da ne bi dolazilo do „povećanja nacionalizma“.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, nakon sastanka, kazala da je Kosovo zainteresovano za produbljivanje saradnje sa Slovenijom u mnogim oblastima.

„Slovenija je podržala napore Kosova za nezavisnost, kao što je podržavala Kosovo u posleratnim godinama. Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, zelene agende, kulture i mnogih drugih pitanja od zajedničkog interesa. Kosovo ima jasan put, evroatlantski put. Nema drugog puta osim EU i NATO-a, kazala je Osmani.

Od Pohora je zatražila da ubedi države koje imaju rezerve prema liberalizaciji viza za građane Kosova da glasaju za.

Povodom dijaloga sa Beogradom, Osmani je navela da je kosovska strana bila konstruktivna, ali je utisak, prema njenim rečima, da srpska strana nije zainteresovana za postizanje sporazuma.

„Kosovo je bila konstruktivna strana, ali naš utisak je da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma kao zakonsku obavezu. Međusobno priznavanje bi trebalo da bude u centru pažnje. Naš komšija ne želi mir na Zapadnom Balkanu i nadam se da je to EU jasno“, kazala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari