Pajtić: Ako Vučićev režim uvede sankcije Rusiji, desnica će mu uzeti deo glasača 1Foto: FoNet/Marija Đoković

„Ukoliko režim uvede sankcije Rusiji, stranke desnog centra će od toga nedvosmisleno imati koristi. One mogu uzeti jedan deo birača naprednjacima i to ne mali. Tu je praktično Vučić u poziciji kakvu i zaslužuje, a ona je bezizlazna“, istakao je u razgovoru za portal N1 profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Sagovornik portala N1 naglasio je da „neko ko čak do nivoa mesne zajednice nije dozvoljavao da bilo ko drugi ima vlast“, sada mora poneti i apsolutnu odgovornost.

„Vučić se nalazi između dve vatre i što se duže bude nalazio u toj poziciji to će biti opasnije za njega, ali i za Srbiju. Odugovlačenje neće doneti ništa jer se kriza koja je nastupila neće razrešiti tako brzo, a Zapad neće više dozvoljavati sedenje na dve stolice i od Srbije će očekivati da se svrsta na jednu ili na drugu stranu“, uveren je Pajtić.

Odgovarajući na pitanje može li odnos prema uvođenju sankcija Rusiji da postane nova linija podele unutar opozicionog bloka, Pajtić je naglasio da su stranke opozicije programski vrlo različite i da zato ne treba smetnuti s uma da se jednom korpusu birača obraćaju Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i Pokret slobodnih građana, a drugom Narodna stranka, koja pripada desnom centru.

„Logično je da postoje određene razlike i u retorici i u pristupu kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji. Ipek, na spoljnoj politici nije ni građeno jedinstvo opozicije, već pre svega u odnosu na okolnost da u Srbiji nema individualnih i političkih sloboda, zatim medija koji su otvoreni za pluralizam mišljenja, kao i da je država privatizovana i da je mafija ovladala praktično svim segmentima države“, podvukao je Pajtić.

Govoreći o potrebi ukrupnjavanja na opozicionom delu političke scene, naš sagovornik je ocenio da će se najpre dešavati procesi u kojima će se jedan deo partija, kao što je Narodna stranka, približiti političkim organizacijama desnog centra, poput Dveri.

„Ukoliko opozicija želi da postigne dobar rezultat na eventualnim novim beogradskim izborima, ona će ponovo morati da nastupi jedinstveno, jer u okolnostima u kojima unutar tog programski bliskog dela opozicije postoje javna razmimoilaženja plašim se da bi rezultat mogao biti lošiji nego što je bio na prethodnim izborima. Očekujem da će blok koji čine SSP, DS i PSG ostati na okupu jer odnos prema uvođenju sankcija Rusiji jeste nešto što definiše politička savezništva, bar kratkoročna“, istakao je Pajtić.

Opozicija kao da je uzela prevremeni godišnji odmor

Bojan Pajtić je dodao da mu se čini da je opozicija, ili bar veći njen deo, uzela „prevremeni godišnji odmor“.

„Opozione stranke kao da se trude da anesteziraju svoje birače. Međutim, posledica anestezije može biti samo to da uspavate pacijenta, u ovom slučaju sopstvene glasače, koji bi onda mogli jednostavno da prespavaju te izbore. Ne znam ko im savetuje tu strategiju, ali mislim da ona u ovom trenutku definitivno ide u korist samo režimu“, napomenuo je Pajtić.

Komentarišući najavu predsedničkog kandidata opozicije Zdravka Ponoša da će u narednom periodu formirati novu političku partiju, Pajtić je naveo da „inflacija stranaka“ koja se dešava na političkoj sceni ne doprinosi entuzijazmu birača da izađu na izbore, već ga, dodao je, zapravo umanjuje jer „glasači to prepoznaju kao nesposobnost opozicije da se integriše“.

„Ne mislim da nova stranka može doneti nekakav revolucionarni pomak, jer će se bilo koja nova partija, bez infrastrukture i drugih resursa, pre svega boriti za prelazak cenzusa, a ne za pobedu na izborima. Sama činjenica da će u parlamentu biti zastupljeno više od trideset partija govori sama po sebi da je još jedna stranka verovatno poslednja stvar koja je Srbiji u ovom trenutku potrebna“, istakao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Ponoš je okrenut očito prema desnom centru, zbog čega „ne može mnogo da naškodi većini stranaka koje su ga podržale na izborima“, jer je najveći deo tih partija, naglasio je Pajtić, bliže poziciji levog centra.

„Prostor na levom delu političkog spektra nije veliki, njega čini najviše dvadeset do dvadeset pet odsto opredeljenih birača. Ponoš ne može pronaći neke nove birače, već samo eventualno da preuzme deo glasačkog tela stranaka koje su ga podržale, pa ukoliko bude skrenuo ulevo mogao bi da nanese određenu štetu građanskim strankama, ali ne bih precenjivao njegov potencijal“, zaključio je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari