Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić danas je na sednici Glavnog odbora te partije predstavio vladu u senci, koja ima 15 članova, na čijem je on čelu kao premijer i sa zaduženjem za Ministarstvo rada i zapošljavanja.

Srbija zavisi od radnog iskustva premijera Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina i obrazovanja šefa države Tomislava Nikolića i ministra odbrane Bratislava Gašića, na šta Demokratska stranka ne sme da pristane, izjavio je Pajtić, uz ocenu da se u Srbiji živi mnogo lošine nego 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vlast.

Za ministra spoljnih poslova vlade u senci određena je Nataša Vučković. Za nju je Pajtić rekao da odlično govori francuski i engleski jezik, ima veliko iskustvo i predstavlja „prijatnu promenu u odnosu na ono što imamo danas na mestu ministra spoljnih poslova“.

Ministar odbrane je Gordana Čomić, koja će biti i potpredsednik vlade u senci.

Na čelu resora za evropske integracije je Zoran Lutovac, a državna uprava i lokalna samouprava su u nadležnosti Saše Paunovića, aktulenog predsednika Opštine Paraćin.

Dragoslav Šumarac je određen za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nađa Higl za sport i omladinu, a Miodrag Stojković za prosvetu i nauku.

Za ministra privrede određen je Ivan Stefanović, za kojeg je Pajtić rekao da je dugogodišnji član Demokratske stranke i uspešan privrednik.

Ministarstvo pravde pripalo je Momčilu Grubaču, unutrašnji poslovi Draganu Šutanovcu, a resor kulture i informisanja Jeleni Balašević.

Minstarstvo finansija je dobio Srboljub Antić, a zdravstva Nada Čemerlić Adžić.

Za ministra poljoprivrede vlade u senci određena je Nada Dragović.

Pajtić je ocenio da se radi o iskusnim i kvalitetnim ljudima i da Srbija ne zaslužuje ništa manje od toga.

Demokratska stranka se u politici oslanja na srednji sloj i radnike, dok je SNS služi interesima krupnog kapitala, izjavio je Pajtić.

– Danas je naš osnovi zadatak isti kao kada smo obnovili rad, jer se nije mnogo promenilo, da autokratiju prevedemo u istinski demokratski poredak, rekao je večeras predsednik Demokratske stranke(DS) Bojan Pajtić, na Svečanoj akademiji povodom 25 godina od obnove rada stranke, napominjući da se ta stranka neće više izvinjavati i baviti sobom.

„Danas je domokratija svedena na puki formalizam a sve institucije služe da udovolje vođi i njegovom prijateljskom i poslovnom krugu“, rekao je Pajtić, navodeći da ta stanka ne pristaje da se pravi privatna država potčinjena jednom čoveku.

„Zato što smo bolji i znamo više, nećemo više da se izvinjavamo, hoćemo da pobeđujemo“, naglasio je Pajtić i poručio biračima koji su danas razočarani da se pokrenu, jer je zbog apatije moguća utokratije, i da zajedno rade na tome da se ova vlast smeni i „uspostavi normalan red i poredak u zemlji“.

Iako su pozvani raniji predsednici stranke, i osnivači, na svečanosti nisu bila dva prethodna predsednika DS Dragan Đilas i Boris Tadić.

Srpska napredna stranka (SNS) je danas „čestitala“ Demokratskoj stranci formiranje vlade u senci, „koja će biti najdugovečnija vlada u senci u savremenoj političkoj istoriji“.

U saopštenju SNS se navodi da je „slika i prilika vlade u senci Demokratske stranke Pajtić, koji 16 godina hara Vojvodinom i za čijeg mandata su počinjene najveće pljačke, prevare i zloupotrebe novca građana“.

Socijalistička partija Srbije (SPS) ocenjuje da je formiranje vlade u senci Demokratske stranke (DS) jedan u nizu marketinških poteza sa namerom da se pažnja javnosti skrene sa reformskog kursa i uspeha koje Vlada Republike Srbije postiže, saopštila je danas SPS.

Najveći pokazatelj šta javnost misli o DS i efektima njenog rada od 2000. godine do danas jeste marginalno mesto koje su im dodelili na političkoj sceni Srbije. Građani su ocenili katastrofalne učinke DS po državu i njihov život i svoje poverenje poklonili drugima. Ali, kao i ranije, DS nije spremna da se suoči sa istinom, navedeno je u saopštenju.

Za ove tri godine koliko DS nije na vlasti Socijalistička partija Srbije nije čula ni jednu, baš nijednu ideju koja bi doprinela boljem životu građana i uspešnom i bržem razvoju države i koja bi pokazala da im je Srbija na prvom mestu.

Oni su stali u vremenu, bave se samo sobom i zalažu se samo za sebe. Smišljaju kako bi se ponovo domogli vlasti – pa makar ona bila i u senci. Tamo gde i pripadaju, zaključeno je u saopštenju SPS.

Nova Srbija je danas ocenila da je ideja Demokratske stranke o formiranju vlade u senci odraz nemoći te partije i nesagledavanja realnog stanja u Srbiji.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić danas je predstavio vladu u senci, na čijem je on čelu.

Formiranje vlade u senci je pokušaj ruganja boljima od sebe i ekonomskim reformama vlade koje daju rezultate na putu oporavka Srbije od loše i neuspešne politike Demokratske stranke, saopštila je Nova Srbija.

Dodaje se da Pajtić nema legitimitet sa šest odsto podrške ni za posao premijera koji obavlja u Vojvodini, „a kamoli za mesto nekog predsednika vlade, pa taman ona bila i u senci“.

Nova Srbija je navela da je Demokratska stranka od 2008. do 2012. imala priliku da, vodeći zemlju, pokaže znanje i umeće i da je tu šansu propustila.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari