– Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić predočio je podatke za još jedno sumnjivo poslovanje koje se dovodi u vezu sa najužim okruženjem premijera Aleksandara Vučića. Pajtić je na konferenciji za novinare vlade u senci u sedištu DS izjavio je da je uspostavljen monopol nad IT tržištem Srbije od strane bliskih saradnika premijera Srbije i potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze.

Pajtić tvrdi da je Komisija za zaštitu konkurencije u skraćenom postupku, suprotno članu 19 Zakona o zabrani konkurencije, dozvolila 2013. godine uspostavljanje monopolskog položaja spajanjem kompanija ''Prointer'' i ''Alti'', a to je morala da spreči.

''Kompanija Prointer sa 17 zaposlenih i zaradom od 47 miliona dinara kupila je 50 odsto kompanije Alti čiji je obrt kapitala bio nekoliko milijardi. Komisija suprotno zakonu dozvoljava ovakvo nelogično spajanje i uspostavljanje monopola na tržištu od oko 10 milijardi dinara na godišnjem nivou'', rekao je Pajtić. Prema njegovim rečima „vlasnik te kompanije, gospodin Kvrgić je poznat po bliskim vezama sa Aleksandrom Vučićem i Slavišom Kokezom“.

Kako navodi, prema finansijskim izveštajima iz APR u 2011. godini kompanija ''Prointer'' imala je 15,9 miliona dinara prihoda, 2012, kada SNS dolazi na vlast, prihod iznosi 73,4 miliona dinara, a 2013. godine skoro 400 miliona dinara.

Ako ste blizak saradnik gospodina Kokeza i gospodina Vučića, vama prihod raste u dve godine za 2.400 posto. Tako nešto ne postoji nigde u svetu, kazao je Pajtić.

Demokratska stranka navodi i da su od trenutka dolaska naprednjaka na vlast ove dve kompanije dobile 212 tendera. “ Posebno je zabrinjavajuće to da ove firme dobijaju posao u maju 2014. godine usred katastrofalnih poplava, kada praktično ne postoji nikakva aktivnost u Kolubari“, kazao je Pajtić.



Bez saradnje sa Tadićem i Jovanovićem

Bojan Pajtić izjavio je da DS nije promenila stav i da neće prihvatiti poziv lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića da formiraju koaliciju. Upitan da li nešto znači to što su pojedini funkcioneri DS bili juče na proslavi jubileja LDP, Pajtić je dodao da ih je on poslao, i da bi im se i on rado pridružio da nije gostovao u Valjevu, u televizijskoj emisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari