Poslanik Palalić zamolio kardinala Parolina da se založi za Srbe na Kosovu 1Foto: Printskrin/FoNet/WEB TV

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva – Italija i Sveta Stolica Jovan Palalić izjavio je danas da je državnom sekretaru Svete Stolica Pijetru Parolinu, u razgovaru sa njim, predočio koliko je „težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji sada već dobija dramatične oblike, jer se radi o progonu i getoizaciji čitavog naroda“.

„Zamolio sam kardinala Parolina da u okvirima svojih diplomatskih aktivnosti ukaže svojim sagovornicima na međunarodnoj sceni na težak položaj Srba i neprihvatljivo i nezivilizacijsko ponašanje Aljbina Kurtija kako bi ovo nasilje prema Srbima prestalo, a Priština se vratila dijalogu hitno ispunjavajući preuzete obaveze iz prethodnih sporazuma“, rekao je Palalić, poslanik Srpske narodne partije, za agenciju Beta.

Palić je razgovarao sa kardinalom Parolinom sinoć, posle centralne svečanosti obeležavanja sto godina od formiranja Beogradske nadbiskupije, održane u kategrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, kojoj je prisustvovao vrh države – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije i druge važne ličnosti.

Prisutnost na najvišem nivou, naveo je Palalić, pokazuje u kojoj meri Srbija poštuje svoje građane katoličke veroispovesti, kao što je i poseta Parolina priznanje da Srbija uvažava Svetu Stolicu i njene vernike.

Kako je naveo Palalić, „poseta je od posebne važnosti u ovom trenutku za Srbiju, pre svega jer drugi čovek Vatikana, čiji planetarni uticaj je poznat i priznat, može tokom susreta sa Vučićem da dobije iz prve ruke informacije o nasilju Prištine nad Srbima, našoj državnoj politici i pozicijama Srbije po važnim međunarodnim pitanjima i krizama“.

Značaj koji Narodna skupština pridaje saradnji sa Svetom Stolicom, Palalić je kardinalu Parolinu ilustrovao i time da je predsednica parlamenta odlučila da se i u ovom sazivu formira Poslanička grupa prijateljstva – Italija i Sveta Stolica.

Kardinalu Parolinu je Palalić poklonio monografiju „Srbija na izvoru“, fotografa i putopisca Dragana Bosnića, na italijanskom jeziku.

Kardinal Parolin će danas boraviti u Sremskim Karlovcima i učestvovati u obeležavanju 325 godina od Karlovačkog mira, zaključenog između Svete lige i Otomanskog carstva, gde će predstavnici više država i verskih zajednica zasaditi stablo masline kao simbol mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari