Palmer: Mnoge evropske zemlje imaju zakone slične Zakonu o slobodi veroispovesti

Ostavite komentar


  1. Koje to zemlje imaju identičan zakon? U kojim se to državama oduzima crkvena imovina? Ma nije ni bitno, samo udri po pravoslavlju…

    1. Recimo, Republika Srbija ima gotovo istovetan!… Uzgred, Zakon o verskim zajednicama Republike Srbije prepoznaje SPC tek od 1929. (kada je započeo rad na Ustavu SPC /dovršen 1931/)!…

      1. @Dragomir: Procitajte ponovo zakon Srbije, pa onda pored 1929 navedite i 1836. Mozda ne mozete da ruzmete ono sto citate, ali zato uvek mozete copy/paste

    2. Hram Svetog Save i crkva Svetog Marka, zgrada Patrijaršije i mnoge druge crkve i hramovi u Srbiji su u vlasništvu države. Mnogo, mnogo više crkava je u vlasništvu države Srbije nego Crne Gore. Eto ko je najveći otimač crkvene imovine.

      1. Bilo bi lepo kada bi Srbija isto postala vlasnik svih dzamija, sinagoga I katolickih crkava, pa bi bas voleo da vidim sta bi doticni o tome rekao. Zamislite zakon o restitucije u Srbiji je vracao imovinu Jevreja koji ne postoje, Jevrejskoj verskoj opstini!!!!! Toliko o istim arsinima.

      2. Pa, nije bas tako, u vlasnistu drzave su parcele na kojima se nalaze ti hramovi a same crkve i zgrade su u vlasnistvi SPC

      3. Jos jedna manipulacija Milogoraca ,te crkve su u vlasnistvu drzave jer nema ko da ih otme,a u Crnoj Gori to radite da bi iselili SPC i uselili Mirasa

      4. Hram Svetog Save je izgradila država, to treba prvo da znaš, pre nego što počne[ da prosipaš mržnju prema državi Srbiji. Uzgred, nema zakona na zapadu koji je crkvama oduzeo imovinu. „Slično“ nije „isto“ .

      5. Hram Svetog Save se nalazi na zemljištu, koje je u vlasništvu SPC, tačnije patrijaršije u Beogradu. U stvari veliki deo Vračara je do Drugog svetskog rata bio u vlasništvu SPC, ali su ga komunisti oteli. Jedan manji deo je vraćen. Ima crkave ih objelata koji su podignuti na opštinskom, državnom ili zemljištu mesnih zajednica, pa čak i na privatnoj parceli ali većina značajnijih crkava i manastira se nalaze na zemljištu, koje je u vlasništvu SPC. Samo se razlikuju po tome da li je zemljište upisano kao vlasništvo crkvene opštine ili eparhije ili patrijaršije. Zavisi od slučaja do slučaja, a ima primera da su manastiri upisani kao vlasnici zemljišta.

  2. Neka goveče, lopov,lažov i bolesni rusomrzac i srbomrzac Metju Palmer pase travu! Niti će on i njegovi trampomrsci zbaciti sa trona SAD Trampa,niti će Srbi stradati kako je zamislio ovaj hohštapler i njegove gazde,međunarodni prevaranti i ratni zločinci Klintonovi,Obama,Toni Bler,Soroš, Olbrajtova,frau Merkel i druge majmunolike slavjanofobne spodobe!

      1. Palmer potencira da mu je zena Crnogorka, podvlaci da nije Srpkinja iako je iz Srbije.

  3. Upravo njegova drzava vidi sansu da iskoristi zakon kao razdor izmedju Srbije I Crne Gore. Ovde je u pitanju zamena teza, nije u pitanju vlasnisko pravno pitanje, vec otimanje crkava I hramova I onemogucavanje Srbima da iste koriste, sto je krsenje verskih prava I sloboda. U Srbiji ne postoji spor za koriscenje Hrama Svetog Save, nema izmisljene nove crkve koja hoce da koristi isti. Tako da poredjenje Crne Gore sa drugim drzavama nije na mestu. U pitanju je krsenje ljudskih prava Srba, brisanja njihovih kulturnih I verskih tragova.

  4. Koje zemlje imaju sličan zakon, čista izmisljotina da bih zastitili njihovog pulena Mila, sramno izvrćanje istine i kako vjerovati ovom čobjeku da budu imalo objektivni u rešavanju kosovskog pitanja.

  5. Samo vam je Rusija u ustima, a u stvari to je vaš cilj, da zavadite isti narod, i zato savetujete antihrista Mila da ima crnogorsku crkvu!!!. Vi amerikanci, izazivate neprilike i ratovi zasnovani na lažima i pretnjama i ko se upeca na to kao Milo nadrljao je.

  6. Tri tačke su bitne i to:
    1. Treba pročitati zakon jer je tu praktično svaki član problematičan i u smislu logike a posebno što je evidentno direktno usmeren protiv SPC a i drugih verskih zajednica i čudno je da oni ćute (muslimani, katolici, jevreji).
    2.Ovaj Palmer treba da pročita isti zakon koji važi u Hrvatskoj, kao članici EU, pa onda da komentariše a ne da priča proizvoljno i ono što odgovara Milu.
    3.Slične problrme je naša crkva imala u Makedoniji i videli ste kako se završilo.
    Pozdrav!

Ostavite komentar


Politika

Da li je oživljavanjem projekta Jadar, vlast oživela i srpsku opoziciju? 10

Da li je oživljavanjem projekta Jadar, vlast oživela i srpsku opoziciju?

Ponovnim otvaranjem teme eksploatacije litijuma i obnovom projekta “Jadar”, stvoren je kontinuitet tenzije u diskursu između vladajuće garniture i opozicije koji kulminira od decembarskih, preko junskih izbora pa sve do danas, a naš sagovornik Đorđe Vukadinović smatra da je preusmeravanje fokusa sa izbora na pitanje eksploatacije litijuma "reanimiralo opoziciiju koja je doživela kliničku smrt".

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.