Panamska dokumentacija 1

Sav svijet zapanjen je otkrićima dvojice njemačkih novinara koji su formirali globalnu mrežu i publicirali Panamsku dokumentaciju. Povezavši se sa stotinjak kolega koji uživaju reputaciju u istraživačkom novinarstvu stvorili su globalni geštalt koji će promijeniti medijsku sliku modernog društva.

Sve je počelo, kao i uvijek, s „dubokim grlom“, ali, prema iskustvu eksploatacije materijala iz afere „Wikileaks“, shvatili su da je kvalificirani novinarski rad na obradi iskopanog materijala još važniji od kvaliteta same rudače. Njemački novinari (obojica se, po Vuku, prezivaju, sasvim primjereno, „Obermaher“, ali s različitim grafijama njemačke riječi – Nadmajstor), rade u čuvenom FAZ-u, „Frakfurter Allgemeine Zeitungu“, listu koji je osnovao Johann Georg Riessmueller (i sad mu je u 84. godini suizdavač), nekoć dopisnik iz Beograda (upoznao sam ga dobro u Zagrebu početkom devedesetih).

Svi su impresionirani otkrićima iz Paname i dosegom te fenomenalne operacije – osim novinara službenih makedonskih medija. Oni tvrde da je to prevara sračunata na diskreditaciju ruskog predsjednika Putina. Još jedna američka obavještajna operacija koju sponzorira Soros, a u njoj sudjeluju i različiti bivši fašisti. Cilj joj je destabilizacija Rusije i Makedonije. Amerikanci, naime, žele ukloniti kremaljsku kliku, te makedonskog premijera Gruevskog, koji početkom juna izlazi na parlamentarne izbore. Što je vrlo zanimljiva konstrukcija, budući da otkriva kako se sadašnja makedonska vlast stacionirana u desetorokatnom mramornom sjedištu stranke VMRO-DPNE, zdanju projektiranom po uzoru na firentinski Palazzo Vecchio oslanja iznad svega na – Rusiju. I Slovenija i Republika Srpska također pokušavaju očuvati neku ekonomsku ili političku autonomnu poziciju između Zapada i Istoka, ali prva je u EU, a druga u Bosni i Hercegovini koju EU ekonomski održava na životu, pa je to, naravno, neodrživo kao dugoročna politika. Ali, Makedonija je „rogue state“, sa strateškim položajem na izbjegličkoj ruti, pa je za regiju utoliko važniji rezultat izbora u Srbiji – prođe li sve kako treba, s Gruevskim ili bez Gruevskog, Makedonija bi mogla postati posljednje utočište „titoističke hajdučije“ na balkanskom potkontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari