Pariski mirovni forum kreće sutra, s kim se sastaje Vučić? 1

Pariski mirovni forum, koji okuplja predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država, među kojima je i predsednik Aleksandar Vučić, počeće sutra u Parizu.

 

Glavne teze prvog dana skupa su ekologija, digitalni svet, očuvanje mira i smanjenje nejednakosti. Vučić se sastaje sa predsednikom Francuske i premijerom Belgije.

Šesto izdanje Pariskog mirovnog foruma, pod nazivom „Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva“, posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svetske izazove, poput rata u Ukrajini i sukoba između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku.

Forum se otvara sesijom „Pariski pakt za ljude i planetu“, a jedna od glavnih teza je kako da se države pozicioniraju u svetu koji je obeležen rivalstvom, najpre SAD i Kine.

Četiri glavne teme početne sesije biće ekološka rešenja, obezbeđivanje bezbednijeg i etičnog digitalnog sveta, smanjenje nejednakosti i i očuvanje mira.

Forum će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron, a od šefova država govoriće i predsednik Gane Nano Akufo-Ado, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Kenije Vilijam Ruto, kao i predsednik Vlade Barbadosa Mia Amor Motli.

Među govornicima su i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžej Banga, predsednik Instituta za ekonomski rast Nand Kišore Sing i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matias Korman, te predstavnici Ujedinjenih nacija (UN).

Forum se održava povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, a u znak sećanja na „Kristalnu noć“, i 1938. godinu kada je izvršen veliki pogrom Jevreja.
Vučić se sastaje sa Makronom

Uoči početka Foruma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom Dekroom, kao i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić je uoči posete izjavio da je Pariski forum prilika da se na marginama skupa, i u miru, razgovara sa mnogobrojnim svetskim liderima.

Glavni događaj predstavlja obeležavanje Dana primirja 11. novembra, kada je sklopljeno primirje u Prvom svetskom ratu 1918. godine.
Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Makron, održava se od 2018. sa ciljem da okupi sve globalne aktere.

Zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, MMF-om, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu i Program UN za razvoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari