Parović : Građani da ponesu transparente protiv litijuma na dočeku olimpijaca 1

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) Miroslav Parović pozvao je građane da ponesu transparente protiv rudnika litijuma na doček sportista sa Olimpijskih igara, zakazan za večeras u 20. 00 ispred Starog dvora u Beogradu.

„Sportisti Srbije su na Olimpijskim igrama pokazali da smo jedino u tom segmentu lideri u regionu i to isključivo zbog ličnog požrtvovanja i patriotizma ljudi koji se takmiče i njihovih trenera. Da je do vlasti ne bi nas bilo nigde jer, primera radi, osvajamo zlato u vaterpolu iako svega nekoliko bazena u državi zadovoljava kriterijume ovog sporta“, naveo je Parović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su građani Srbije „opštom pobunom protiv rudnika litijuma pokazali da su ekološki prosvećeni na nivou najrazvijenijih nacija u svetu“, i to, kako je dodao, „uz specifičnost da je zaštita životne sredine uglavnom kulturološko i političko pitanje“, kao i da je narod „tu temu podigao na nivo identitetske borbe“.

„Zato je važno da u danu dočeka sportista sa Olimpijskih igara što više građana ponese transparente kojima iskazuju svoj stav o iskopavanju litijuma i kompanijama kao što je Rio Tinto. Na ovaj način će se dve pobede spojiti u jednu i čitav svet će videti poruku: „Nećeš kopati“. A nemam dilemu da će i osvajači medalja sa balkona Starog dvora imati šta da kažu na tu temu“, naveo je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari