Parović o spomeniku Vudro Vilsonu: To je Vesićev dar Kristoferu Hilu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

“Imajući u vidu da je u Srbiju stigao Kristofer Hil, kao neka vrsta konrateže moći, ne treba da čudi to što je trenutno mnogo duži red za čekanje na njegovoj strani Dedinja, negoli kod vile Bokeljka u kojoj stoluje Vučić. I onda ti koji idu na poklonjenje nose razne darove, pa tako Zorana Mihajlović nosi energetski sporazum, a Vesić spomenik Vudro Vilsonu “, kaže za Danas Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, komentarišići najavu da će u Beogradu na vodi biti podignut spomenik bivšem američkom predsedniku.

Naime, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će u narednih mesec dana biti raspisan međunarodni konkurs za podizanje spomenika Vudro Vilsonu, kao i da su na učešće na konkursu pozvani i američki vajari.

Spomenik će biti podignut u Bulevaru Vudroa Vilsona u Beogradu na vodi i time će, kako je rekao Vesić, biti doprineto promociji zajedničke istorije.
Vesić je podsetio da je za vreme Vilsonovog mandata, iznad Bele kuće bila razvijena srpska zastava za Vidovdan.

Parović kaže da ukoliko se nastavi dodvoravanje novom američkom ambasadoru, Vučić će uskoro biti sveden na Tomu Nikolića, ili možda ćak Milana Milutinovića pa će biti Uroš Nejaki ili Jovan bez Zemlje, iako on mašta da bude upamćen kao Baja Pašić.

Za profesora Filozpfskog fakulteta Nenada Makuljevića zanimljovo je da će konkurs za podizanje spomenika Visonu biti raspisan u narednih mesec dana, a da su već pozvani američki vajari.

“ Ako je ovo tačno to znači da je opet u pitanju simulacija javnog konkursa kao u slučaju spomenika Stefanu Nemanji. O svemu će se moći detaljnije govoriti kada se vidi tekst konkursa”, ističe Makuljević, a prevodilac i bivša poslanica, Aleksandra Čabraja ističe da ova vlast sistematski uništava kako izgled glavnog i ostalih gradova u Srbiji, tako i našu kulturnoistorijsku baštinu.

Ćabraja podseća da Beograd na vodi od prvog dana svog nastanka predstavlja poseban primer kako tog uništavanja tako i nepoštovanja zakona i samovolje vlasti, koja se u svemu ponaša kao vazalna vlast.
“. Zbog toga je i prirodno da Vesić umesto nekom od brojnih junaka iz herojske srpske istorije, diže spomenik bivšem američkom predsedniku”, zaključuje Čabraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari