Parović: Vučić danas Lajčaku da ponovi ono što priča pred Milomirom Marićem 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Današnja poseta glavnog posrednika EU za pregovore o Kosovu, Miroslava Lajčaka dobra je prilika da Aleksanar Vučić javno pred njime ponovi ono što priča pred Milomirom Marićem u Ćirilici ili na mitinzima po Srbiji, smatra Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta.

On u saopštenju navodi da smo svedoci da, predsednik Srbije Vučić, za srpsku javnost neprestano ponavlja da EU laže kada kaže da je on u Briselu usmeno prihvatio tekst sporazuma o Kosovu i da to od tog trenutka predstavlja međunarodno preuzetu obavezu.

„Imajući u vidu da je Lajčaku ovo prva poseta Beogradu posle briselskih pregovora, važno je da se istera na čistac u kojoj se fazi trenutno nalazimo. Podsećam da je transparentnost jedna od ključnih vrednosti EU i shodno tome predstavlja i obavezujuće načelo za sve njene funkcionere. Mi u Srbiji smo slabo odmakli u procesu evropskih integracija tako da ni Interpol više ne može da utvrdi šta Aleksanar Vučić i njegov režim potpisuju u naše ime, te je shodno tome odgovornost međunarodnih posrednika veća imajući u vidu da vode pregovore sa ljudima koji krše sve norme demokratije“, zaključuje Parović.

Lajčak danas počinje posetu Beogradu, u sklopu priprema za predstojeći sastanak srpskog i kosovskog lidera u Ohridu.

Lajčak će se danas u 14.30 sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon prošlonedeljnog dvodnevnog boravka u Prištini, gde je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i drugim političkim akterima.

U fokusu razgovora biće mapa puta za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, saglasili 27. februara u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari