Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić juče je u Oslu razgovarao s ministarkom odbrane Norveške Anom Grete Strom Erikson i članovima Komiteta za spoljne poslove i odbranu norveškog parlamenta o jačanju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.


Vučić je pozvao vladu Norveške i privatne kompanije da ulažu u Srbiju, istakavši da je ta zemlja najveći strani investitor u srpskoj privredi, a da će vlasti u Beogradu novim setom zakona o javnim nabavkama, javnim preduzećima, kao i žestokom borbom protiv korupcije poboljšati investicioni ambijent.

Srpski ministar je s koleginicom Strom Erikson razgovarao o unapređenju saradnje dva ministarstva odbrane u sektorima vojne, ekonomske, edukativne i medicinske saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

„Srbija, poštujući svoj Ustav i skupštinsku deklaraciju, neće ulaziti u NATO ili bilo koji drugi vojni savez, ali će kroz program Partnerstvo za mir nastaviti dalju modernizaciju i profesionalizaciju oružanih snaga, kao i unapređenje i razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije“, rekao je Vučić.

Jedan od prioriteta Ministarstva odbrane je, prema njegovim rečima, i razvoj bilateralnih odnosa s Norveškom, koja je pružila veliku pomoć Vojsci Srbije u sprovođenju reformi sistema odbrane i vojnog obrazovanja, kao i velikim brojem realizovanih donacija u proteklom periodu.

Norveška ministarka je na kraju sastanka naglasila da je Srbija za Norvešku partner od poverenja.

Ministar Vučić je juče u Oslu položio venac na groblju Vestre Gravlund Jugoslovenima umrlim tokom internacije u Drugom svetskom ratu, a u večernjim satima se sastao s ministrom spoljnih poslova Norveške Espenom Bartom Eideom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari