Pastor: Hrabar ekspoze mandatara Vučevića, SVM će podržati izbor nove vlade 1Balint Pastor, Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor najavio je danas da će ta stranka podržati izbor nove vlade Srbije i ocenio da je ekspoze mandatara Miloša Vučevića bio „hrabar“.

Kako je rekao, ekspoze je bio hrabar jer je Vučević otvoreno govorio o teškim temama i susedskoj politici i istakao da mu je drago što je prvo govorio o odnose sa Mađarskom.

On je izrazio zahvalnost što je Vučević u ekspozeu citirao pokojnog predsednika SVM Ištvana Pastora.

Govoreći o Vučeviću, Balint Pastor je naglasio da vojvođanski Mađari poštuju Vučevića, kao i da je tri puta biran na poziciju gradonačelnika Novog Sada i da se dokazao na toj poziciji.

Pastor je pohvalio to što će u Vladi Srbije biti troje pripadnika nacionalnih manjina i pozvao ih da predstavljaju ne samo Bošnjake i Hrvate već sve ostale manjinske zajednice u Srbiji.

On je istakao da SVM nema člana u Vladi, ali da je njihov stav već 10 godina da to neće uticati na saradnju, već će imati osam državnih sekretara, ali da bi i bez toga sarađivali.

Mandatar Miloš Vučević rekao je da smatra da je njegova obaveza da otvori sve oblasti i da je sa namerom krenuo od Mađarske u oceni međususedskih odnosa, jer je to pitanje rezultata.

„Ištvan Pastor je doprineo u stvaranju nove dimenzije odnosa Mađarske i Srbije i mađarskog i srpskog naroda“, istakao je Vučević.

Pastor je pohvalio pronatalitetnu politiku o kojoj je govorio mandatar, a Vučević je istakao da ništa nema smisla ako nema ljudi.

Vučević je dodao da je Vlada inkluzivna, da bi voleo da je i SVM u njoj i da je pozvao Pastora da bude ministar, ali da razume politiku SVM da se oni ne kandiduju za fotelju.

Mandatar je rekao da od Ivice Dačića kao ministra unutrašnjih poslova očekuje da budno prati situaciju sa migracijama na svim granicama.

Govoreći o gradnji, Vučević je istakao da bi voleo da mađarska strana brže radi na izgradnji pruge Beograd – Budimpešta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari