Pastor: Namera je da se migrantski pritisak zaustavi na južnoj granici Srbije 1Foto: J. Patarčić/Danas

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, naveo je da mu je drago što je juče došlo do sastanka ministara spoljnih poslova Srbije, Mađarske i Austrije u Beogradu, kao posledica dogovora između predsednika Srbije, premijera Mađarske i kancelara Austrije, te da se nada da će to rezultirati zaustavljanjem ovog procesa jer, kako je istakao, “namera je da se migrantski pritisak zaustavi ljudskom i tehničkom snagom na južnoj granici Srbije”.

“Nismo mi nikada bili protiv bilo koga. Nismo ni ksenofobi, nismo to zastupali ni do sada, ni od sada nećemo, ali mislimo da su sopstveni prioriteti, prioriteti naših građana, najvažniji. S druge strane, mislimo da ono što je nezakonito, tome se morati stati na kraj i što se tiče nezakonitog kretanja, i organizovanja nezakonitog kretanja i svih onih ostalih pojava koje prate ovu najezdu koja traje sad već blizu 10 godina i kojoj je čitav ovaj prostor u neverovatnoj meri izložen”, kazao je Pastor na konferenciji za medije.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju na državnoj granici sa Mađarskom, objasnivši da je tim povodom jutros razgovarao sa generalnom konzulkom kojoj je signalizirao da je takvo stanje neodrživo, jer je kamionima iz Mađarske do Srbije potrebno 48 sati da prođu graničnu kontrolu.

“Tako ne može privreda da funkcioniše, tako ne mogu ljudi da rade, tako naprosto firme i život ne može da funkcioniše. Ubeđen sam da se ne radi o složenosti posla, nego se radi o nemaru i o neradu. Iz tog razloga apelujemo i molimo da se tu nešto desi i da se nešto promeni, jer je nemoguće i neodrživo da nikada odnosi između dve države nisu bili bolji, s jedne strane, a da se nikada ovako nije moralo patiti da bi se prešla granična kontrola i nadamo se da će se to promeniti”, poručio je Ištvan Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari