Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor juče je na konstitutivnoj sednici Skupštine Vojvodine izabran za njenog predsednika. Na predlog Pastora, pokrajinski parlament će imati šest potpredsednika, što su poslanici novog saziva izglasali bez protivljenja.


– Želim da u novom sazivu Skupština Vojvodine češće zaseda i da se bavi problemima koji tište sve građane Pokrajine. Ja nemam rezervnu državu i od mene ne treba da branite bezbednost Vojvodine i njenih građana – poručio je Pastor nakon što je izabran.

U prošlom sazivu pokrajinskog parlamenta predsednik je takođe bio funkcioner SVM Šandor Egereši, koji će i sada biti pokrajinski poslanik, sedmi put zaredom. Liga socijaldemokrata Vojvodine ranije je istakla zahtev da novi predsednik vojvođanske skupštine bude iz njenih redova, ali taj predlog nije prihvaćen.

Dosadašnji (i budući) predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je njegova DS postigla dogovor sa SVM o formiranju nove pokrajinske vlasti, a da tu najverovatnije biti mesta i za LSV i SPS.

„Nastojaćemo da vladu formiramo što ranije, jer nema razloga da se odugovlači kada je većina toliko uverljiva. Ako bismo ponovo okupili sve dosadašnje partnere, imali bismo tročetvrtinsku većinu u Skupštini Vojvodine“, rekao je Pajtić.

Na pokrajinskim izborima koalicija oko DS osvojila je 58 od ukupno 120 mandata, koalicija oko naprednjaka 22, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 13 mandata, LSV deset, SVM sedam, SRS pet, DSS četiri i LDP jedan mandat.

DS još od 2000. godine tradicionalno u Skupštini APV formira većinu sa SVM i LSV, kojoj su se pridruživale različite grupacije. U prošlom mandatu pored te tri stranke većinu su činili i SPS i G17 plus, koji sada, u okviru URS, nije uspeo da pređe izborni cenzus u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari