Pastor (SVM): U ovoj formi ne možemo podržati vraćanje vojnog roka 1foto FoNet

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da „u formi“ koja se sad najavljuje, ta stranka ne može da podrži vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji, ali i istakao da „ima vremena, jer zakon neće ući u skupštinsku proceduru još neko vreme“.

„Tim povodom sam razgovarao sa ministrom (odbrane Bratislavom) Gašićem, a to ću uraditi i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i nadam se da ćemo naći obostrano prihvatljivo rešenje“, rekao je Pastor u intervju za današnju Politiku.

On je naveo da je javno rekao, kao i da je to ponovio predsedniku Vlade Milošu Vučeviću, da SVM razume globalne okolnosti i vidi da su neke zemlje vratile služenje vojnog roka, koga nije bilo godinama i decenijama, ali, dodao je, da će to „nesumnjivo dovesti do odlaska onih vojvođanskih Mađara koji imaju dvojno državljanstvo“.

Na konstataciju da prilikom obilaska završnih radova na Železničkoj stanici u Subotici, greškom nije pozvan, on je uzvratio da ne bi želeo da to komentariše i misli da je ono što je Vučić javno rekao sasvim dovoljno.

„Zahvaljujem mu na tome što je govorio o ulozi SVM-a i Ištana Pastora, i poslednjih meseci moje malenkosti, u poboljšanju strateških odnosa Srbije i Mađarske“, rekao je Balint Pastor.

Vučić je, prilikom obilaska završnih radova na Železničkoj stanici, rekao da ona neće biti otvorena sve dok na njoj ne budu i natpisi na mađarskom jeziku, umesto što su sada samo na srpskom i engleskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari