Patrijarh: Kosovo ostaje naše 1Foto: EPA / FEHIM DEMIR

Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti, istakao je u Uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, koji upozorava da živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlom.

Vaskršnjim pozdavom pozdravljamo svu našu duhovnu decu u otadžbini i rasejanju i molimo se da Vaskrsli Gospod svima daruje radost Vaskrsenja, kaže patrijarh Irinej.

Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, nedvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi, kaže poglavar SPC.

Patrijarh Irinej je poželeo da sa „praznikom Vaskrsom vaskrsne i Srbija i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici“.

Daj Bože da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahuti duhom Vaskrsenja i vere u pobedu dobra nad zlom, poželeo je poglavar SPC.

Patrijarh napominje da je današnji svet uveliko prihvatio filozofiju širokog puta koji vodi u propast, a „hrišćanske vrline pokušavaju se zameniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog Istoka“.

Živimo u vemenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh, po rečima svetog starca Pajsija Svetogorca, nečim modernim i prihvatljivim, kaže patrijarh Irinej.

Omladini se, kaže, umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Prema rečima poglavara SPC, velika je odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija ove zemlje, jer treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Poglavar SPC upozorava da u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad, zbog toga što je smrtnost mnogo veća nego rađanje, i taj je podatak razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu.

Uz napomenu da se mora nešto učiniti da se “taj put smrti zaustavi”, patrijarh Irinej napominje da je „čedomorstvo svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu“.

Prestanimo ubijati sopstvenu decu u utrobi. I ona imaju pravo na život i na vaskrsenje, kaže patrijarh Irinej i pita gde su sada borci za ljudska prava da zaštite najslabije, a to su narođena deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari