Srbija ima najdužu tradiciju državnih odlikovanja na Balkanu i usvajanjem novog zakona biće omogućen nastavak te dobre prakse dodele moralnih priznanja koja potvrđuju i veličaju korisno delo za državu, podvig ili vrlinu, rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljević, kao ovlašćeni predstavnik Vlade na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine. Opozicioni poslanici negodovali su zato što ovaj zakon u parlamentu obrazlaže ministar trgovine, a ne primera radi ministar kulture Nebojša Bradić.

Predviđeno je da u Srbiji ubuduće budu dodeljivani ordeni, medalje i spomenice, uz princip trostepenosti za ordenje i dvostepenosti za medalje. Predloženi zakon, kako je naveo Milosavljević, stvara uslove za vrednovanje zasluga u svim oblastima javnog života i omogućava vrednovanje zasluga i dodelu odlikovanja stranim državljanima i međunarodnim organizacijama. Ordeni predviđeni zakonom su Orden Republike Srbije, Orden srpske zastave, Sretenjski orden, Orden zasluga za državu, Orden belog orla sa mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Predviđeno je da se dodeljuju medalja za hrabrost, medalja za zasluge i medalja zasluga za odbranu i bezbednost, a da se spomenice dodeljuju radi obeležavanja događaja od velikog značaja za državu.

Predlog za dodelu odlikovanja mogu podneti državni organi, Srpska akademija nauka i umetnosti, organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, organizacije i udruženja. Predlozi se dostavljaju Kancelariji ordena, koja se obrazuje u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a razmatra ih Komisija za odlikovanja, čijeg predsednika i članove postavlja predsednik „iz reda uglednih ličnosti“.

Komisija stav o predlozima za uručenje, kao i o predlozima za oduzimanje odlikovanja dostavlja predsedniku na konačno odlučivanje, a odlikovanje se može oduzeti ako odlikovani „postupa suprotno javnom poretku i moralu ili iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim položaja nosioca odlikovanja“.

Predloženi zakon predviđa da predsednik Srbije ukazom dodeljuje odlikovanja, po pravilu dva puta godišnje – u februaru i junu, ali može da ih dodeli i van tih termina.

Poslanici opozicije tokom čitave jučerašnje rasprave tvrdili su da predloženi zakon o odlikovanjima prekida kontinuitet sa srpskom tradicijom i prethodnim ordenskim sistemima, da je bezličan i „anacionalan“. Zlata Đerić iz Nove Srbije tvrdila je da ovaj zakon ima ulogu da ojača položaj, moć i uticaj jedne politike i ličnosti koja tu politiku predstavlja, a koncentracija moći na taj način je opasna. I naprednjaci su smatrali da se predloženim aktom prekida duga tradicija ordenskih sistema i da se ukidaju neka od najznačajnijih ordenja, koja su bila predviđena prethodnim zakonima.

Tokom diskusije poslanika SRS provejavala je sumnja da će odlikovanja biti dodeljivana onima koji su zaista najbolji i koji su zaslužni da ih i nose. Najavili su da će podneti amandmane za uspostavljanje ordena zasluga za jačanje srpske duhovnosti i kulture, koji bi se dodeljivao najvišim crkvenim velikodostojnicima, a predložili su i da se takav orden najpre dodeli „živom svecu“ patrijarhu Pavlu.

Poslanici vladajuće „Za evropsku Srbiju“ ukazali su da je novi zakon o odlikovanjima potreban i da ga treba doneti, iako je predloženi akt, kako su istakli, šturo napisan i ima nedostataka. Kao nedostatke naveli su da se ovim predlogom zakona, pored generala i vojskovođa, ne vrednuju i naučnici.

 

Na dnevnom redu i dijaspora

Tokom popodnevnog zasedanja u Skupštini Srbije počela je rasprava o Predlogu zakona o dijaspori. Srđan Srećković, resorni ministar, naveo je da širom sveta živi između tri i četiri miliona ljudi poreklom iz Srbije „i svako od njih svakoga dana daje svoj doprinos poboljšanju imidža naše zemlje“. Značajan je i ekonomski aspekt, jer je iz dijaspore u poslednjih dvadesetak godina po osnovu deviznih doznaka u Srbiju ušlo oko pet milijardi dolara, a u razvoj srednjih i malih preduzeća dijaspora je uložila 500 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari