Srbija i Kosovo danas će zvanično razmeniti oficire za vezu, što je jedan od rezultata briselskih pregovora njihovih premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Oficiri za vezu imaće kancelarije u sedištima Misije EU u Beogradu i Prištini. Srbiju će na KiM predstavljati Dejan Pavićević, dosadašnji šef beogradskog tima za tehnički dijalog u Briselu, dok u Beograd dolazi Ljuljzim Peci, dosadašnji ambasador Kosova u Švedskoj.


Pavićević, koji danas u podne stupa na dužnost u Prištini, izjavio za naš list da se još ne zna da li će ostati i na mesti glavnog beogradskog pregovarača u tehničkom dijalogu. Na pitanje zbog čega sedišta oficira za vezu nisu pri Unmiku, jer je Rezolucija 1244 SB UN još na snazi, Pavićević odgovara da je zbog činjenice da je „EU posredovala u razgovorima logično da ona bude domaćin oficirima“, čiji će zadatak biti primena briselskih sporazuma

Oficiri za vezu, kako ističe Pavićević, nemaju diplomatski status. Prema briselskom dogovoru oficiri za vezu imaju pravo na vozača i asistenta, a Pavićević je najavio da će u početku imati 24-satnu zaštitu Kosovske policijske službe, a kasnije prema proceni njegove bezbednosti.

On negira spekulacije da bi recipročan i ravnopravan status oficira za vezu Beograda i Prištine mogao da bude „nova varijanta diplomatskog predstavljanja i neka vrsta uvoda u razmenu ambasadora“.

– Razmena oficira za vezu nema nikakve veze sa diplomatskim predstavljanjem, niti sa Bečkom konvencijom. To je poseban sporazum – kategoričan je Pavićević.

Prvi srpski državni oficir za vezu u Prištini je pre odlaska na novu dužnost izjavio za B92 da će „njegova vrata biti otvorena uvek svima, jer će biti i veza između kosovskih Srba i institucija u Prištini“. Dejan Pavićević je najavio da će se prvog radnog dana oficiri za vezu sastati sa predstavnicima EU i Beogradu i Prištini. Povodom dilema u javnosti o njegovom stranačkom statusu, Pavićević je izjavio za Danas da više nije član DS, u kojoj je bio od 1997. godine.

Nastavak tehničkog dijaloga

U Briselu se danas na ministarskom nivou nastavljaju tehnički razgovori Beograda i Prištine o telekomunikacijama i energetici. Pojedini beogradski mediji tvrde da je tokom vikenda Beograd preko jedne članice EU uputio „kompromisni predlog“ za rešenje posebnog pozivnog broja za Kosovo. Srpska strana je dosad, kako se spekuliše u briselskim izvorima, za „ustupanje“ pozivnog broja „383“ Prištini“ tražila da Telekom bude jedan od operatera na KiM, što bi trebalo da utiče i na celu ove kompanije u slučaju eventualne prodaje. Najspornije pitanje u oblasti energetike je je hidroakumulacija Gazivode – „srce“ hidroenergetskog sistema celog KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari