Dimitrijević (CRTA): Nemamo konkretan rezultat Radne grupe za unapređenje izbornog procesa 1Foto: Print screen N1

Pavle Dimitrijević iz Crte istakao je da je Radna grupa za unapređenje izbornog procesa i dalje u blokadi i da je danas trebalo da se donesu odluke o merama koje mogu doprineti kvalitetnim, boljem izbornom procesu 2. juna. „To se nažalost nije desilo iz prostog razloga zato što članovi ispred vladajuće većine nisu došli na sednicu“, naglasio je.

“Danas je trebalo da radna grupa donese odluke o merama koje mogu doprineti kvalitetnim, boljem izbornom procesu 2. juna. To se nažalost nije desilo iz prostog razloga zato što članovi ispred vladajuće većine nisu došli na sednicu ni u petak, niti su se izjasnili o tome da će doći na eventualnu sednicu danas, kada je zapravo na dnevnom redu bilo glasanje, odnosno izjašnjavanje o predlozima”, rekao je Dimitrijević u emisiji “N1 studio live”.

Prema njegovim rečima, u celom procesu nije se čuo niti dobio bilo kakav predlog članova vladajuće većine.

“Uprkos svemu što se razmatralo tokom našeg rada, nismo zapravo imali konkretan rezultat – a to su mere, inicijative, predlozi, izmene i dopune zakona koje bi onda dalje išli nadležnim organima”, ocenio je Dimitrijević.

Dalje objašnjava, da to zapravo znači da je propuštena jedina šansa da se u ovako kratkom i nezahvalnom vremenskom okviru nešto poboljša u kontekstu 2. juna.

“Svakako da radna grupa i po svojoj odluci nastavlja da radi i da svi ovi predlozi hipotetički mogu da budu razmatrani i kasnije i da onda se prosto vidi u kojoj meri mogu imati efekte na poboljšanje samog izbornog procesa. Ali i u ovom procesu vidimo koliko je zapravo pitanje stava i odlučnosti da se donesu određene odluke pravi problem. Nažalost, članovi iz predlazeće većine nisu bili spremni i to jeste bilo zapravo razlog zašto je ovaj proces zapravo do danas i zakočan”, rekao je Dimitrijević.
„Razgovor sa jednim zidom“

Na pitanje da li su zloupotrebili dobrovolju Crte i drugih nevladnih organizacija koji su podnosioci predloga, Dimitrijević lično ima utisak “da je ovo bio razgovor sa jednim zidom”.

“Mi pričamo o nekim problemima oko kojih ne postoji saglasnost da su problemi“, ocenio je.

Kako je naveo, rezultat jeste sada izostao, ali tvrdi, da postoji jasna odgovornost za to.

“A odgovornost jeste na onim članovima koji se prosto nisu našli zashodno da učestvuju u samom glasanju i time su stopirali ovaj proces i to je njihova odgovornost, rekao bih, i suštinska i politička”, rekao je.

Upitan da li je došlo do nekih pravnih epiloga vezanih za zloupotrebu I dešavanja oko izbora odranih 17. decembra, Dimitrijević ističe da ih ima jako malo.

“Crta je samo podnela nekih 15 krivičnih prijava u kontekstu vrlo različitih zloupotreba i dešavanja oko izbornog dana i uopšte oko izbora. Epilozi su i dalje nepoznati. Velika većina se zapravo nalazi za sada u i dalje u fazi prikupljanja informacija od strane policije, koja u značajnom broju predmeta zapravo ne odgovara pravovremeno tužilaštvima, tako da je u predistražnom postupku i dalje velika većina predmeta, i to oni za koje smo sakupili informacije da uopšte postoje“, zaključio je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari