Srbija je na ruskom putu: Pavle Grbović upozorava da se država poslednjih dana sve više udaljava od EU 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je danas da je Srbije na „ruskom putu“, uprkos javno proklamovanom stavu njenih vlasti da je za evropske integracije. Grbović je u autorskom tekstu na sajtu PSG, „povodom sve većeg približavanja Srbije Rusiji, i represiji nad državljanima Rusije i Belorusije koje sprovodi“ zvanilčni Beograd, ukazao da je u prethodna dva dana bilo više vesti koje ukazuje da se Srbije udaljava od EU.

Kazao je da je do toga došla, „bez obzira što predsednik Srbije Aleksandra Vučić i pojedini ministri u vladi godinama ubeđuju građane da je Srbija na evropskom putu i da su pregovori o pristupanju nikad intenzivniji“.

U suprotno delovanje vlasti uvrstio je boravak potpredsednik Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Moskvi gde, kako je kazao, razgovara sa najvažnijim ljudima Rusije iz sektora bezbednosti, „onima koji rukovode ratom u Ukrajini, i simbolički se poklanja spomeniku komunističkog diktatora Josifa Staljina“.

„Istovremeno se u Srbiji novinaru Romanu Perlu koga je Rusija označila kao stranog agenta, jer je radio za Radio Slobodnu Evropu, na aerodromu Nikola Tesla zabranjuje ulazak u državu, pošto je neko procenio da predstavlja bezbednosni rizik“, podsetio je on.

Kako je naveo, „Andreju Gnjotu, reditelju i aktivisti iz Belorusije, kome u toj zemlji preti tortura i potencijalno smrtna kazna, a koji je priveden pre šest meseci takođe pri sletanju na beogradski aerodrom, uručeno je rešenje o izručenju Belorusiji, na šta ima pravo žalbe“.

„S druge strane Peter Stano, portparol EU, ukazao je nda Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim institucijama direktno krši Sporazum o putu normalizacije, koji je Vučić prihvatio u Ohridu i obavezao Srbiju na njegovo ispunjavanje“, dodao je.

Naveo je i da PSG osuđuje svaki vid represije prema državljanima Rusije ili Belorusije koje sprovode vlasti u Srbiji i smatra ih anticivilizacijskim činom koji kako je kazao, dovodi do ugrožavanja bezbednosti tih ljudi i čak njihovih života.

Dodao je i da PSG smatra da je svaki korak približavanja Srbije ka Rusiji, a udaljavanju od EU i Zapada direktno suprotan interesima zemlje i njenih građana.

Kako je naveo, „Srbija mora da poštuje sve potpisane sporazume i ugovore uključujući Ohridski sporazum, jer je to jedini način da postane punopravna članica EU“,.

Smatra da „interes Rusije na Balkanu je konflikt i nestabilnost“, kako bi, kako je ukazao, “ postojalo još jedno žarište kojim se bave zemlje zapada“.

„To je očigledno i zajednički interes sa u Srbiji vladajućom Srpskom naprednom strankom, koja je sada stvaranje konflikata na Kosovu, zamenila stvaranjem konflikata u (b.h entitetu) Republika Srpska kako bi imala novu temu za međunarodnu javnost“, dodao je GRabović.

Kako jue naveo, „SNS ne ume da vodi i reformiše Srbiju, već se isključivo bavi trgovinom i manipulacijama, a na kraju se takva politika svede na trgovinu imovinom i životima Srba i drugih naroda koji žive u regionu“.

„Jedini način da Srbija postane punopravna članica EU jeste razvlašćivanje SNS i sveobuhvatne reforme na koje smo se obavezali danom kada smo postali zemlja kandidat za članstvo“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari