Pavle Grbović: Nema uslova za fer izbore 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poslanik poslaničke grupe Pravac Evropa Pavle Grbović izjavio je danas, posle sastanka sa Misijom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, da su od ODIHR tražili da se „izađe sa veoma jasnom porukom da li u Srbiji postoje ili ne postoje slobodni izbori“.

„Apsolutno je jasno da uslovi za fer i slobodne izbore u Srbiji u ovom trenutku ne postoje, ali smo sigurni da će nakon decembarskih izbora doći do značajne promene na srpskoj političkoj sceni, da će odnos snaga u Skupštini Srbije biti dramatično drugačiji i da će to biti trenutak kada će moći da se izvrše krucijalne promene izbornih uslova pred lokalne izbore koji nam slede u junu“, rekao je Grbović FoNetu.

Predstavnici parlamentarnih stranak danas razgovaraju sa predstavnicima Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava.

Poslanica Demokratske stranke Ksenija Marković izjavila je danas, da Srbija nije demokratska zemlja i nema fer izbore.

Ona je novinarima rekla da je sastanak bio informativnog tipa i da iz Misije ODIHR nisu dali komentar o izbornim uslovima, već su želeli da znaju na šta da se misija fokusira.

„Pokušala sam da naglasim problem sa biračkim spiskom, upisivanjem ljudi u spisak u Beogradu i Novom Sadu“, rekla je Marković.

Ona je dodala da je tražila da Misija posmatra i glasanje van biračkog mesta i ukazala da tajno glasanje u Srbiji ne postoji, jer birači vlasti moraju da fotografišu svoje glasačke listiće.

A predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je posle sastanka danas da SPS smatra da je snižavanje cenzusa na tri odsto bila greška i da smatra da je i cenzus od pet odsto nizak za koalicije.

„Za promenu izbornog zakona je kasno ako će izbori biti 17. decembra. Uslovi su takvi kakvi jesu“, kazala je Paunović.

Kada je reč o slobodi medija, rekla je da je SPS čvrst u stavu da su komercijalni mediji jedno, a nacionalni drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari