Pavle Grbović o tome šta se dešavalo u Skupštini: Vlast angažovala policiju, vojsku i obezbeđenje da ih čuva od opozicije u parlamentu 1Foto: Print screen RTS 2

„Danas su po prvi put predstavnici vlade Srbije ulalazili u parlament sa naoružaim obezbeđenjem i to je nešto što se nikada do sada nije desilo u Skupštini Srbije, rekao je Pavle Grbović, poslanik „Pravac Evropa“, na konferenciji za novinare prozapadne opozicije.

On je rekao da su ispred Skupštine bili predstavnici Vojske, a u sali je bilo 18 pripadnika obezbeđenja koji su sprečavali kretanje poslanika opozicije.

„To se nikada ranije nije desilo u ovoj zemlji. I to nije kraj niza presedana. Tu je i rasprava o ukupno 25 zakona, među kojima je i Zakon o rebalansu budžeta i ni jedan poslanik vladajuće većine nije čuo, a kamoli da je izgovorio reč o tim zakonima. Prvi put se dogodilo da se završi rasprava , a da nije bilo jedne jedine reči o predlogu rebalanaa budžeta“, rekao je Grbović i dodao da su Srbiji zato neophodni hitni parlamentarni i beogradski izbori.

Naveo je i da ovakva Skupština, sa ovakvim ljudima na čelu ne mogu i ne smeju da opstanu.

„Sve tragedije koje su pogodile Srbiju su morale da proizvedu potrebu da se ova vlast menja. Nažalost, ništa od toga se nije desilo. Danas, 5. septembra 2023. godine, najobezbeđenije mesto u Srbiji je bila Skupština zato što su se premijerka, ministri i vladajuća većina uplašili hartije na kojima su napisane poruke da apsolutno ništa nisu uradili da nam se onakve tragedije ne bi ponovile“, rekao je Grbović i dodao da opozicija nastavlja sa svojim aktivnostima i koliko sutra u 9 sati biće ispred specijalnog suda da daju podršku hrabrim inspektorima.

Nebojša Zelenović rekao je da ovo što se desilo u skupštini nastavak nasilja i pozvao je građane da dođu ispred vlade u petak u 19 sati, odakle će krenuti ka Pinku.

On je rekao da je na sednici skupštine opozicija trebalo je da iskaže nezadovoljstvo na legitiman način, a vlast je krenula na nelegitiman način raspravu o budžetu.

„Nećemo podleći uticaju vlasti koji tvrdi da smo mi neki zli poslanici koji su protiv povećanja penzija. Povećanjem tih penzija od 1.000 dinara, penzioneri neće biti u stanju da isplate ni povećanje struje koje će iznositi 3.000 dinara“, rekao je Zelenović i dodao da je iz tehničkih razloga okupljanje opozicije pomereno ispred Vade Srbije u petak u 19 sati.

On nije želeo da otkriva šta će opozicija sutra u 13 sati preduzeti u nastavku zasedanja parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari